Regija
PJEŠAČKO HODOČAŠĆE IMAT ĆE POSEBNO ZNAČENJE

Mjesec povijesnih događaja u Svetištu Gospe Voćinske
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Obilježava se 25 godina biskupijskog svetišta, crkva postaje manja bazilika
VOĆIN



U Svetište Gospe Voćinske tijekom cijele godine hodočaste vjernici iz Požeške biskupije, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Ovogodišnji kolovoz, međutim, drukčiji je od ostalih zbog iznimnih, povijesnih događanja.



U petak, 12. kolovoza, počinje Devetnica Gospi Voćinskoj, pa će se svake večeri u 18 sati pred njezinim likom održavati pobožnost, a potom u 18.30 služiti sveta misa. Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije - Veliku Gospu, 15. kolovoza, u Voćin tradicionalno hodočaste obitelji s brojnom djecom. Voditelj Svetišta, vlč. Ivan Ereiz, uputio je poruku vjernicima u kojoj potiče sve obitelji diljem Požeške biskupije i šire, da se "pridruže na hodočašću kako bismo zajedno molili za sve naše obitelji". Svete mise toga dana bit će u 7.30 i u 18.30 sati, a središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević.

Blagdan Gospe Voćinske, 21. kolovoza, ujedno je i središnje slavlje 25. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije. Pod vodstvom apostolskog nuncija u RH, mons. Giorgia Lingue, tom prigodom voćinska svetišna crkva svečano će biti proglašena manjom bazilikom, koju je na tu čast nedavno uzdignula Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Budući da je riječ o povijesnoj prigodi, požeški biskup pozvao je vjernike da se pridruže hodočasnicima pješacima, jer će tradicionalno pješačko hodočašće ovom prilikom imati posebno duhovno značenje.

Svečanim misnim slavljem na vanjskom oltaru u 18.30 sati bit će obilježena i 25. obljetnica kako je Voćin postao biskupijsko svetište. U ulaznoj procesiji od voćinske crkve do oltara na otvorenom prostoru bit će desetak biskupa na čelu s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj, svi svećenici i đakoni požeške mjesne Crkve, dijecezanski i redovnički. Sudionici procesije sa zastavom imat će posebno mjesto tijekom slavlja pokraj oltara i u službi svjetla, pohvala i molbi Isusovoj Majci nakon popričesne molitve te u završnoj procesiji.

Na blagdan Gospe Voćinske svi hodočasnici u Voćinu imat će mogućnost postići potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima.

Petar Žarković
Satnica i put hodočašćenja do svetišta
Kao što je uobičajeno, hodočasnici pješaci iz Posavine polaze iz Davora, 20. kolovoza, u 4 sata, a njima će se pridružiti pješaci u Novoj Kapeli u 7.30 sati. Nakon dolaska u Požegu u crkvi sv. Lovre oni će zajedno s drugim hodočasnicima, među kojima i učenicima požeške Katoličke gimnazije, u 14 sati primiti blagoslov i nastaviti put prema Stražemanu. Idućega dana, 21. kolovoza, u zajedništvu s hodočasnicima Katedralnog arhiđakonata u 5 sati nastavit će svoj hod prema Voćinu. Vjernici Zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočastit će na dan Gospe Voćinske, 21. kolovoza, iz Novske i Daruvara s polaskom predviđenim u 6 sati, dok će pješaci iz slavonsko-podravskog dijela Biskupije organizirano krenuti iz Virovitice od crkve sv. Leopolda Mandića u 6 sati te iz Slatine od crkve sv. Josipa u 9.30 sati.

Najčitanije iz rubrike