Regija
DODATNI MEHANIZMI KONTROLE U ŠENGENSKOM PROSTORU VEĆ BRINE BIH

Ulazak u Slavonski Brod sedam eura?
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Pristojbu će biti moguće platiti putem interneta, odnosno za to namijenjenim mrežnim stranicama i/ili aplikacijama
SLAVONSKI BROD



Iako će sljedeće godine RH biti u šengenskom prostoru, provedba ETIAS sustava, namijenjen posjetiteljima država članica EU-a koji dolaze iz trećih zemalja, a koja bi trebala započeti usporedno sa šengenskim mehanizmima nadzora, kontrole i razmjene podataka, prolongirana je, navodi portal SBplus. Sustav je bio najavljivan za svibanj 2023., no provedba je odgođena za studeni sljedeće godine. Tim bi se sustavom građanima u dobi između 18 i 70 godina koji dolaze iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Moldavije, Izraela i Velike Britanije ulazak naplaćivao sedam eura. Pristojbu će biti moguće platiti putem interneta, odnosno za to namijenjenim mrežnim stranicama i/ili aplikacijama. Procjena je da bi postupak trebao trajati do četiri tjedna, a odobrena dozvola za ulazak u šengenski prostor vrijedit će tri godine za bilo koju od zemalja članica. To znači da će i oni koji iz BiH u Hrvatsku ulaze preko graničnog prijelaza Slavonski Brod trogodišnju dozvolu plaćati sedam eura (52,5 kuna), piše SBplus. Dodatni nadzor koji će olakšati provjeru sigurnosti na graničnim prijelazima u RH, u susjednoj je BiH već izazvao zabrinutost.

- Mi s Hrvatskom u međunarodnom cestovnom prometu putnika imamo devet graničnih te 20 stalnih prijelaza za pogranični promet. Od tih devet, posebne statuse imaju Gradiška i Bijača, gdje imamo BIP-ove. To su prijelazi koji imaju fitosanitarnu kontrolu. Sada su dva, a mi se borimo da dobijemo bar još jedan. Razlog tome je činjenica da u slučaju lako kvarljivih roba, poput voća i povrća, postoji zastoj, jer fitosanitarne inspekcije iz BiH rade do 19 sati, a one iz Hrvatske do 15 - za Klix.ba kazao je dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Prijevoznici robe tako bi mogli, ako dođu na granicu poslije 15 sati, čekati do jutra kako bi prešli.

- Osim velike vanjskotrgovinske razmjene s Hrvatskom, koja u prvih šest mjeseci 2022. godine iznosi oko 3,7 milijardi konvertibilnih maraka, 72 posto roba izvozi se na tržište EU-a upravo preko Hrvatske. Kakav problem prijeti domaćim izvoznicima, može se ilustrirati situacijom u kojoj bi izvoznici, kada bi čekali pet do deset sati na prijelazu, morali plaćati penale zbog činjenice da nisu dovezli robu na vrijeme - kazao je Vuković. D.S.R.
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike