Regija
NEKRETNINE BEZ NASLJEDNIKA

Grad prodaje stan i tri kuće - pripali mu kao ošasna imovina
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Dvije su kuće i stan u Đakovu, a treća kuća u Piškorevcima. Početna im cijena iznosi od 84.100 do 262.000 kuna
ĐAKOVO



Grad Đakovo raspisao je natječaj za prodaju nekretnina u svome vlasništvu. Riječ je o tri kuće i jednom stanu koji su prema zakonu pripali jedinici lokalne samouprave kao ošasna imovina jer ih nakon smrti vlasnika nije imao tko naslijediti, odnosno jer nekretninu nasljednici nakon ostavinske rasprave nisu htjeli u nasljeđe zbog obveza nad njom.



- Procijenili smo kako Gradu nisu perspektivne, pa ih Grad prodajom unovčuje kako bi tim novcem radio nešto drugo. Da su Gradu interesantne za, primjerice, poslovanje gradskih tvrtki ili ustanova, mi bismo ih priveli svrsi - kaže gradonačelnik Marin Mandarić.

Kuća u Ulici Ljudevita Šestića 7 u Đakovu neto je korisne površine 87,11 četvornih metara, odnosno ukupne površine 719 kvadrata, s energetskim je certifikatom E razreda i zahtijeva veća ulaganja, a početna cijena joj je 144.000 kuna. Druga kuća koju Grad prodaje također je u Đakovu, u Pavleka Miškine 3, neto korisne površine 147,84, a ukupne površine 338 četvornih metara. I ona je energetskog razreda E, također zahtijeva veća ulaganja, a početna joj je cijena 192.000 kuna. Treća kuća koju ovim natječajem prodaje Grad nalazi se u Piškorevcima, Stjepana Radića 38, neto korisne površine 86,32, a ukupne površine 1415 četvornih metara. Njezin je energetski razred G, i ona zahtijeva veća ulaganja, a početna cijena joj iznosi 84.100 kuna. Četvrta nekrretnina iz ovoga natječaja - stan - nalazi se na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca 17 u Đakovu. Dvosoban je, ukupne površine 51,19 četvornih metara, energetskog razreda D, zahtijeva adaptaciju, a početna mu je cijena 262.000 kuna.

Gradonačelnik kaže kako je na jednoj od te četiri nekretnine bila hipoteka, zalog za stambeni kredit, koji je Grad isplatio. Jer, kao što je preuzeo imovinu, nekretninu, preuzeo je i njezine obveze. Zakon je tu jasan: jedinica lokalne samouprave u preuzimanju obveza pri preuzimanju nekretnine u boljoj je situaciji jer preuzima obveze samo do visine vrijednosti preuzete imovine, ne više od toga, ma kolika visina obveze bila. Od prodaje nekretnine, kaže Mandarić, Grad će si refundirati trošak plaćanja obveze koju je vlasnik imao za nju, a krajnji iznos ovisi o tome koju će cijenu Grad postići za tu nekretninu.

Jedinice lokalne samouprave, uključujući i nevelike općine skromnih proračuna čija se sela suočavaju s cijelim dijelovima ulica koje čine nakon smrti vremešnog vlasnika prazne kuće starijeg datuma gradnje, sve se više susreću s preuzimanjem ošasne imovine, imovine koju nema tko naslijediti ili ju (poznati) nasljednici ne žele jer s njome trebaju preuzeti i obveze, pa to izbjegavaju svjesno se odričući nasljedstva.

Grad Đakovo, dodaje Mandarić, već je proveo jedan ovakav natječaj, čiji su predmet bile tri kuće iz aktualnog nadmetanja, no tada nisu prodane, pa ih Grad sada ponovno nudi na prodaju, s tim što je u međuvremenu stekao i pravo nad spomenutim stanom, pa je na prodaju sada, uz tri kuće, stavio i tu nekretninu na Vijencu kardinala A. Stepinca.

Najave su kako će gradskih nekretnina za prodaju biti još, no ne samo iz “portfelja” ošasne imovine. Grad, naime, ima brojnu imovinu koja nije namijenjena svrsi, pa ju je bolje unovčiti i pružiti kupcu mogućnost da ju privede funkciji. Riječ je o zemljištima u vlasništvu Grada i sličnom.

Suzana Župan
Ponude se podnose do 17. kolovoza
Jedan od uvjeta natječaja uplata je jamčevine od 10 posto početne cijene, ponude se podnose do 17. kolovoza na adresu Grada Đakova s naznakom “Prodaja nekretnina u vlasništvu Grada Đakova”. Javno otvaranje ponuda bit će 23. kolovoza u maloj gradskoj vijećnici. Natjecatelji koji uspiju s ponudom sklopit će s Gradom ugovor o kupoprodaji, a kupoprodajnu cijenu dužni su uplatiti u roku od 15 dana nakon potpisivanja ugovora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike