TvObzor
”DESET NAJVEĆIH BLAGA POMPEJA” OD 14. KOLOVOZA NA HTV1

Ulice i kuće Pompeja kao prozor u život i doba starih Rimljana
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.

Nakon “Najvećih blaga Egipta” profesorica Bettany Hughes vraća se s uzbudljivom pričom o svjetski poznatom gradu Pompejima i njegovih deset najvećih blaga u dvodijelnom dokumentarnom filmu “Deset najvećih blaga Pompeja”, s čijim ponovnim prikazivanjem Hrvatska radiotelevizija (HRT) počinje od nedjelje, 14. kolovoza, na Prvom programu (HRT-HTV1), u terminu od 23.10 sati.



Pompeji su grad kao nijedan drugi. Cijeli je taj rimski grad zakopala katastrofa, ali ga je i očuvala za buduće vrijeme. Od slavnih vila do tragičnih ljudskih ostataka, ulice i kuće Pompeja otvaraju nevjerojatan prozor u život i doba starih Rimljana. Bettany odabire samo deset blaga u kojima je sadržana sva veličanstvenost toga grada. Pogledajte kako istražuje Ulicu obilja, nevjerojatan trgovački centar Rimljana oživljen uz pomoć naprednog sučelja za virtualnu stvarnost ili, primjerice Terme Stabiane, ključno mjesto za ogovaranje.

Ona se susreće sa stručnjacima, arheolozima i znanstvenicima odlučna u namjeri da rekonstruira događaje te kobne noći 79. godine. Na kraju epizode suočava se s Damom od smole, očuvanom u vosku i smoli, jezivim podsjetnikom na katastrofu koja je progutala grad. Unatoč čarima antičkoga grada, Bettany uvijek ima na umu ljude koji su nastradali u erupciji Vezuva. Uz fascinantne intervjue i pristup najnovijim otkrićima, Bettany u dokumentarnom filmu “Deset najvećih blaga Pompeja” razjašnjava povijest tog slavnoga grada. D.M.
Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike