Novosti
FIKSNA KUĆIŠTA NA 324 LOKACIJE

Na cestama su dodatne kamere za nadzor brzine
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.
Na hrvatskim cestama postavljeni su novi fiksni uređaji za nadzor brzine kretanja, doznaje NacionalniPortal.hr. Prema najnovijem popisu, broj lokacija sada je 324. To je pedeset i četiri lokacija više nego prije šest mjeseci. Tada je na hrvatskim cestama bilo 270 lokacija s fiksnim uređajima za nadzor brzine.

Kamere za nadzor brzine, odnosno fiksna kućišta u koje se te kamere mogu smjestiti, došle su u fokus medija i javnosti 2019. godine. U tom prvom valu postavljanja tih je kućišta bilo na ukupno 122 lokacije na hrvatskim cestama. Otprilike tri godine poslije broj lokacija gotovo je utrostručen. Otkako su postavljene, u Hrvatskoj je zabilježeno više od 210.000 prometnih prekršaja i naplaćeno više od 88 milijuna kazni!

Ne treba zaboraviti da su kamere sve sofisticiranije, mogu pokrivati sve više vozila, mjeriti i bilježiti njihovu brzinu. Na adrese prebrzih vozača potom stižu kazne. Treba naglasiti da na ovom popisu nema kamera koje se nalaze na hrvatskim autocestama. Po kućištima se sele 103 kamere i samo u policiji znaju u kojima su kamere, a u kojima nisu.

S Hrvatskim autocestama MUP dogovara postavljanje kamera za nadzor brzine i na dionicama autocesta, čime bi ukupni broj lokacija s kamerama porastao na 332. Još nije poznato kad bi kamere na autocesti trebale biti postavljene.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova, nakon samo jedne akcije usmjerene na brzinu, pri čemu je utvrđeno 2807 takvih prekršaja u samo 24 sata, istaknuli su kako se prekršaji prekoračenja dopuštene brzine događaju svakodnevno u svim europskim zemljama. Neprilagođena i nepropisna brzina najčešći je uzrok smrti na europskim prometnicama te se stoga Republika Hrvatska, kao i sve ostale zemlje Europe, tim prekršajem ciljano bavi u svojim operativnim akcijama.

- Prekršaji brzine moraju se dosljedno kažnjavati u posebno usmjerenim nadzorima na cestama, a cilj je da se počinitelji tih prekršaja isključe iz prometa. Podsjećamo sve sudionike u prometu da brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda. Pješaci imaju 90 posto šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 kilometara na sat te manje od 50 posto šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više kilometara na sat. Prevelika brzina glavni je uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati život drugih. Zapamti – netko te čeka! - poručuje hrvatska policija.

Najviše lokacija fiksnih kamera za nazdor brzine u Slavoniji i Baranji ima u Vukovarsko-srijemskoj županiji - 26, u Osječko-baranjskoj županiji su na 15 lokacija, u Brodsko-posavskoj 12, Požeško-slavonskoj na sedam te na deset lokacija u Virovitičko-podravskoj županiji.

Sve lokacije na kojima su kamere postavljene mogu se pogledati na internetu na NacionalniPortal.hr. S. Lacić