Crna kronika
UVJETNO OSUĐEN TROJAC ZBOG PRIJEVARE

Slavonac preko oglasnika tražio ženu, a “oženili” ga prevaranti
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.
Općinski sud u Požegi proglasio je krivima i na uvjetnu kaznu osudio dvojicu Hrvata u dobi od 44 i 48 godina te 45-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine zbog prijevare Slavonca koji je preko jednog oglasnika tražio - ženu.

Četrdesetčetverogodišnjak je u oglasniku pronašao telefonski broj Slavonca i sa svog mobitela u više ga navrata nazvao, lažno se predstavljajući kao direktor jedne banke iz Zagreba. Slavonac je svoj broj telefona objavio u oglasniku da bi mu se javile potencijalne žene zainteresirane za brak. Prevarant mu je slagao da je u nagradnoj igri osvojio novčani iznos od 50.000 kuna te da nagradu može podići ako uplati PDV i druge provizije. Slavonac je u to povjerovao te na traženje i prema uputama 44-godišnjaka putem Western Uniona u pet navrata uplatio novac. Riječ je, redom, bila o iznosima: dva puta po 7500 kuna, 3000, 2200 i naposlijetku 2000 kuna. Prijevaru su izveli 2012. godine, a prevareni je Slavonac, nažalost, u međuvremenu preminuo.

Nakon uplata na traženje 44-godišnjaka koji je obećao nagradu, 48-godišnjak koji je u tu svrhu doputovao u Vitez i 45-godišnji državljanin BiH, u više su navrata u Trgovačkom centru FIS u Vitezu, u poslovnicama dvije banke, podigli novčane uplate Slavonca putem isplatnih naloga, potvrđujući svojim potpisom primitak novca. Novac su potom predali 44-godišnjaku koji ga je zadržao za sebe, a dvojcu koji je novac podigao dao je po 100 konvertibilnih maraka. Slavonca su na taj način oštetili za ukupno 22.200 kuna.

Prvookrivljeni, 44-godišnjak, nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvorske kazne, a drugookrivljeni, 48-godišnji Hrvat, kao i državljanin Bosne i Hercegovine na po deset mjeseci zatvora. Međutim, nijedan neće u zatvor ako u dvije godine ne počine novo kazneno djelo. U slučaju opoziva uvjetne kazne 48-godišnjaku će se uračunati vrijeme provedeno u uhićenju i istražnom zatvoru u trajanju od 18. studenoga 2021. do 18. veljače 2022. godine.

Oštećeni Slavonac istražiteljima je još 2014. godine ispričao kako je tijekom 2012. godine objavio oglas u kojemu traži žensku osobu za brak u kojemu je ostavio svoj broj mobitela te ga je dana 30. kolovoza 2012. nazvala muška osoba koja se predstavila kao šef banke u Zagrebu. Detaljno je ispričao kako je uplaćivao novac prevarantu. Za uplatu od 5. rujna 2012., kada ga je lažni direktor banke nazvao i rekao da ponovno mora uplatiti iznos od 2000 kuna provizije kako bi mogao podići iznos od 100.000 kuna, novca više nije imao, pa ga je posudio od susjede. Tek nakon što mu se "direktor" nakon toga više nije javio, shvatio je da je prevaren.

S obzirom na to da je prevareni Slavonac preminuo, sud je pozvao njegove nasljednike da se očituju ostaju li kod prijedloga visine štete koju je postavio preminuli, no kako se nitko nije odazvao, sud je smatrao kako odustaju od stavljenog prijedloga. Zbog navedenoga sud je odlučio da iznos štete koju je 44-godišnjak počinio prijevarom predstavlja imovinu RH te mora uplatiti navedeni iznos od 22.200 kuna u korist Državnog proračuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Sva trojica proglašenih krivima dužni su solidarno nadoknaditi sve troškove kaznenog postupka o kojima će sud donijeti posebno rješenje te u proračun uplatiti paušalni trošak u iznosu od 400 kuna svaki.

Mario Mihaljević
Možda ste propustili...

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike