Mozaik
NAKON NAJAVE NOVOG FILMA

Publika se izjasnila: ne želi da Fidela Castra glumi James Franco, nego Pedro Pascal
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.

Prije nekoliko dana objavljeno je kako će James Franco glumiti Fidela Castra u filmu "Alina of Cuba", biografskom filmu o Alini Fernandez, kćeri Fidela Castra.



Film će režirati Miguel Bardem, rođak glumca Javiera Bardema. To je priča o Alini Fernandez (Ana Villafañe), kćeri Fidela Castra i Natalije Naty Revuelta (Mia Maestro), rođenoj nakon njihove ljubave afere. U dobi od deset godina otkrila je da je Castro njezin biološki otac, a poslije u životu postala jedan od najotvorenijih Castrovih kritičara, te je više puta uhićena jer je pokušala napustiti Kubu. Godine 1993. prebjegla je u Španjolsku koristeći se lažnim dokumentima i perikom. U izjavi za Deadline odabir glumaca objasnio je John Martinez O‘Felan, glavni kreativni producent u Mankind Entertainmentu.



- Pronalaženje i uvjeravanje Jamesa Franca da glumi Castra bio je zabavan i izazovan proces, te zajednički rad svemira, jer je prvotna želja našeg redatelja bila pronaći glumca koji ima veliku fizičku sličnost s pravim Castrom kako bi to Alina Fernandez mogla podržati. Da bismo došli do tako zahtjevnog izgleda za ulogu, upotrijebili smo drevnu galicijsku heraldiku Fidela Castra kao naš središnji kompas, a zatim pročešljali niz glumaca latinskih korijena u Hollywoodu kako bismo pronašli nekog tko ima sličnu strukturu lica. Prilikom pomne pretrage naših nada kroz oko španjolske i portugalske genealogije otkrili smo da je James Franco daleko najsličniji Castru, što znači da bi fokus bio na izgradnji njegova karaktera za željeni lik i imali bismo zadivljujući spoj na ekranu kako bismo zaintrigirali publiku i oživili priču istinskim vizualnim integritetom - kaže O‘Felan.



No ubrzo se na društvenim mrežama javila publika koja je prilično ujedinjena u svojem odbijanju ideje da Franco glumi Castra. Neki obožavatelji smislili su alternativu kontroverznom glumcu. Mnogi filmofili na Twitteru su brzo istaknuli da je Pedro Pascal iz "Mandaloriana" sličan bivšem kubanskom vođi i da bi bio puno bolji izbor. Iako Pascal nije Kubanac, on je južnoameričkog podrijetla i obožavatelji smatraju da je to bar korak naprijed u usporedbi s Francom. Glumac John Lequizamo prošlog se tjedna oglasio na svom instagramu kako bi iznio nezadovoljstvo odabirom kontroverznog Franca. Napisao je: "Kako se ovo još uvijek događa? Hollywood nas isključuje, ali krade i naše narative. Nema više prisvajanja od Hollywooda i streamera! Bojkot! Nemam problema s Francom, ali on nije Latinoamerikanac!"

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike