Regija
PROTIV VIJEĆNICI HDZ-A I NEZAVISNI

Stopirali su zaduženje
Općine Cerna - kredit
težak 12 milijuna kuna
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Rok otplate kredita bio bi 12 godina, s dvije godine počeka, a koristio bi se, navedeno je, za financiranje četiriju projekata
CERNA



Općinsko vijeće većinom je glasova odbilo prijedlog odluke o kreditnom zaduženju Općine Cerna za 12 milijuna kuna, na rok otplate od 12 godina, uz dvije godine počeka, koji je, objasnio je načelnik Josip Štorek (HSS), trebao biti namijenjen za realizaciju četiriju projekata bitnih za razvoj općine.



Sredinom svibnja, podsjećamo, Štorek je izgubio većinu u Vijeću, koju su mu uz pet vijećnika HSS-a osiguravali po jedan vijećnik Domovinskog pokreta (DP) i nezavisni. Godinu dana nakon izbora nezavisni vijećnik Stanko Vukšić odlučio je napustiti vladajuću koaliciju i uskratiti potporu novoizabranom načelniku ustvrdivši da je nezadovoljan načinom vođenja općine, koji odudara od onoga što se obećavalo i govorilo u predizbornoj kampanji. Šest vijećnika HDZ-a i nezavisni Vukšić sada su stopirali kreditno zaduženje, a revoltirani je Štorek to nazvao presedanom, optuživši ih da rade protiv razvitka općine.

Mala Cerna


Pojašnjava da se u odluci tražilo kreditno zaduženje uz fiksnu kamatnu stopu od 1,5 posto godišnje. Kredit bi se, naglasio je, koristio isključivo namjenski, prema dostavljenim situacijama. Glavnica je 12 milijuna kuna, a iznos kamate 1.447.608,42 kune na rok otplate od 12 godina. Navodi da je udio ostvarenih proračunskih prihoda u prošloj godini iznosio 12.438.389 kuna, što je kreditno opterećenje na proračun od 7,72 posto godišnje, i ne bi bitno utjecalo na daljnje funkcioniranje. Prvi projekt u koji su namjeravali uložiti dio kreditnih sredstava jest rekonstrukcija kolnika u Maloj Cerni. U toj ulici, kako navodi, živi najviše stanovnika i najveći je broj obiteljskih kuća, te jedina ima prilaz za kamionski promet iznad sedam tona prema industrijskoj zoni Zagrađe, a cesta je u jako lošem stanju. Općini je, podsjeća, iz Programa podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema za taj projekt nedavno odobreno 4.000.000 kuna nepovratnih sredstava. Drugi je projekt izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Cerni, koji je, naglašava načelnik, prijeko potreban. Dodaje da ga je projektirala bivša vlast na čelu s HDZ-om, a sada, ustvrdio je, ti isti ljudi ne prihvaćaju njegovu izgradnju, što smatra apsurdnim. Treći je projekt izgradnja ceste s pratećom komunalnom infrastrukturom u Poduzetničkoj zoni Zagrađe, koja bi trebala potaknuti gospodarski razvoj i otvoriti nova radna mjesta.

Načelnik proziva


"Nepodržavanjem ove odluke dotični vijećnici rekli su NE razvoju poduzetništva i obrtništva u našoj općini. Tako su se izjasnili, a ja ću se svim silama truditi da stavimo u funkciju sedam placeva za koje smo na javnom pozivu dobili 18 zainteresiranih prijava", ustvrdio je Štorek. Četvrti je projekt izgradnja prometnice, nogostupa i parkirališta u Vukovarskoj ulici. Načelnik napominje da se ovako veliki infrastrukturni projekti ne mogu realizirati iz vlastitih proračunskih sredstava i da im je kredit prijeko potreban. "Općina je do sada napravila i pripremila dosta projekata koji su od velike važnosti za našu zajednicu, ali što to vrijedi kad sedam vijećnika nije za razvoj i razvitak naše općine. Nažalost, ovdje se radi o osobnim i političkim interesima, i dok je to tako, naša će općina stagnirati, a ostale će prosperirati", zaključio je.

Nezavisni vijećnik Stanko Vukšić kaže da bi otplata kredita, uz dvije godine počeka, počela u izbornoj godini, što mu je neprihvatljivo. Dodaje da će podržati svaki ozbiljan i realan projekt, i zaduženje u onolikom iznosu koliko mogu vratiti u svome mandatu. Smatra da se treba raditi projekt po projekt, onoliko koliko se može.

Predsjednik OO HSS-a Cerne Mislav Pažur pozvao je sve vijećnike da podnesu ostavke kako bi mještani odlučili koji je ispravniji smjer za Cernu - sabotaža krucijalnih projekata ili rad.

Marija Lešić Omerović
BEGOVIĆ: PODRŽAVAMO REALNE PROJEKTE
HDZ-ovac Goran Begović ističe da nisu protiv kapitalnih investicija bitnih za razvoj, ali se ne slažu s načinom na koji to načelnik želi napraviti, ustvrdivši da općinskim sredstvima ne upravlja racionalno. “Toliki kredit, na toliki rok, mora biti detaljno obrazložen i potkrijepljen svom dokumentacijom u skladu sa zakonom i pravilnicima. Tražili smo i financijski plan projekata za koje se traži zaduženje, ne postoje troškovnici, sve je po principu rekla-kazala”, kaže. Dodaje da mogu podržati realan iznos kredita, u skladu s proračunom, koji će vratiti do kraja mandata za investiciju koja je ostvariva.

IZBORNA GODINA
”Otplata kredita krenula bi u izbornoj godini. Upitao sam ih na sjednici kako se uopće usude izići s tako nečim pred Općinsko vijeće, u kojemu nemaju većinu. To je samo pokušaj kupovanja glasova i još jednog mandata, što je stvarno jadno”, kaže nezavisni Slavko Vukšić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura