Ekonomija
VOĆARSTVO: NEGATIVAN TREND - U PADU POVRŠINE POD NASADIMA JABUKA

Nesređeno tržište i elementarne nepogode voćare doveli do dna
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
S katastrofalnom sušom suočeni su voćari u cijeloj Hrvatskoj, kaže Stjepan Zorić

Proizvodnja jabuka i krušaka u zemljama Europske unije i dalje ima rastući trend, ali izvan EU-a, primjerice u Kini i SAD-u, ima opadajući trend proizvodnje. Zbog toga je važno stimulirati konzumaciju jabuka i krušaka i usmjeriti se na nova tržišta. Ove sezone očekuje se urod jabuka i krušaka u Europi u granicama normale, a problemi s kojima se suočavaju proizvođači je negativan trend u potrošnji jabuka.



Rečeno je to između ostalog na 47. Međunarodnoj konferenciji Prognosefruit 2022 održanoj početkom kolovoza u Beogradu, na kojoj se okupilo više od 200 stručnjaka iz sektora jabuka i krušaka iz čak 23 zemlje, a na kojoj su se analizirale teme o perspektivama razvoja tržišta jabuka i krušaka, trendovi u preradi, organskoj proizvodnji i tržištu jabukovače.

Stručnjaci iz Svjetske asocijacije proizvođača jabuka i krušaka (World Apple and Pear Association – WAPA), koja je i jedan od organizatora ove konferencije, naglasili su kako će unatoč klimatskim promjenama i izrazitoj suši rod jabuka u Europi biti oko 12 milijuna tona, a krušaka dva milijuna tona.

Potrošnja u padu


Luk Vanoirbek, iz organizacije farmera i kooperanata u EU "Copa Cogeca", istaknuo je kako je potrošnja jabuka u padu te da se mora transparentno i inovativno pristupiti u podršci proizvođačima sve do samog plasiranja proizvoda da bi se taj trend promijenio. Vanoirbek je naglasio potrebu da se faze od proizvodnje do plasmana jabuka učine što transparentnijim i javnijim kako bi plasman bio lakši i veći. Spomenuo je klimatske promjene s kojima se proizvođači u Europi suočavaju i naglasio značenje inovativnog pristupa kako bi čitav sektor postao otporniji, a također je istaknuo i značenje poboljšanja kvaliteta, kao i pristup potrošačima kroz ponudu novih sorti jabuka i krušaka, te bolje poznavanje navika i potreba kupaca i potrošača jabuka.

Svjetsko udruženje jabuka i krušaka objavilo je procjenu europskih uroda jabuka i krušaka za 2022./2023. Generalni tajnik WAPA-e Philippe Binard izjavio je kako se procjenjuje da će proizvodnja jabuka u EU i UK porasti za 1 % i dosegnuti 12.167.887 tona u usporedbi s prošlom godinom, a europski usjevi nastavljaju svoju prilagodbu sortama i specifikacijama kvalitete koje zahtijevaju potrošači.

"Procjenjuje se da će se urod kruške u EU-u 2022. povećati za 20 % u usporedbi s prošlogodišnjim rekordno niskim urodom desetljeća i za 5 % u usporedbi s trogodišnjim prosjekom, porast će na 2.077.000 t, uglavnom zbog toga što su Italija i Francuska više nego udvostručile svoju proizvodnju u usporedbi s 2021. (dostižući 473 690 t odnosno 137 000 t), iako je, u slučaju prve, usjev i dalje ispod svog punog potencijala", kazao je Binard.

Dominik Wozniak, predsjednik WAPA-e, rekao je kako su izgledi za nadolazeću sezonu pozitivni, iako će sektor morati biti spreman suočiti se s nizom izazova uključujući značajne rastuće troškove koji utječu na konkurentnost sektora, intenzivne vremenske uvjete, logistička pitanja, inflacija i poteškoće u osiguravanju sezonskih radnika, s krajnjim ciljem povećanja potrošnje zahvaljujući kvaliteti sezonskih proizvoda i preokreta dosadašnjeg negativnog trenda.

Loša kvaliteta


No, naši voćari ove godine očekuju jako lošu kvalitetu uroda jabuka i ne gledaju s optimizmom situaciju u kojoj se trenutačno nalaze, a ako ne bude značajnija pomoć države, mogu jedino očekivati - propast.

Zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Stjepan Zorić potvrdio je kako su nesređeno tržište i elementarne nepogode učinile svoje i voćari su došli do dna.

"Iz godine u godinu pada površina pod nasadima jabuka i ono što voćari nisu povadili rade ekstenzivno, tek toliko da se radi s minimalnim agrotehnikama. Oni nasadi koji su podignuti bez navodnjavanja i bez mreže to mogu podnijeti jer su amortizirani, no neke su kolege uložile po 50 tisuća eura po hektaru u opremanje svog voćnjaka koji su vrh tehnologije kakav se primjenjuje na zapadu i ne znamo što će s tim. To je jako veliki problem i bez pomoći države to neće opstati", pojasnio je Zorić.

Inače, na gospodarstvu Zorića je šest hektara jabuka i tri hektara dunja, no, pojašnjava, ovakva se godina ne pamti.

"Dunje su dobro rodile i spasile su se od proljetnih mrazeva, dobro je sve krenulo, no suša ih je ubila do kraja. Taj urod ne samo da će biti prepolovljen nego će biti i ispod 50 posto. Što se tiče jabuka, one su dobro podnijele proljeće, dvije godine nismo imali uroda zbog izmrzavanja i sad je u trećoj godini došlo do alternativne rodnosti. Radi se o tome da su se jabuke dobro oplodile i plodovi su se formirali, no jednostavno otpali, tako da je ovo doista godina kakvu nitko ne pamti", kazao je Zorić.

S problemom katastrofalne suše suočeni su voćari u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo na istoku Hrvatske. "Nedavno sam posjetio Međimurje i razgovarao s drugim kolegama voćarima koji kažu kako čak i oni koji su imali navodnjavanje iz dubinskih bunara nisu uspjeli navodnjavati jer je suša bila toliko velika da su oni bili neupotrebljivi jer je opao nivo podzemnih voda. Čak i oni koji su uložili veliki novac u navodnjavanje nisu uspjeli spasiti urod jer je nestalo vode u bunarima. Samo oni kolege koji imaju akumulaciju koja nije presušila mogli su navodnjavati voćnjake," pojasnio je Zorić te dodao kako zbog toga očekuju jako lošu kvalitetu uroda.

Tihana Eršek Cicvarić
Dampinške cijene
Zbog uvoznih jabuka iz Poljske naši se voćari ove godine ne nadaju ni zaradi. “Imamo situaciju da su u Poljskoj jabuke jako dobro rodile, u golemim količinama, i čeka nas katastrofa u smislu trženja jer Poljaci najavljuju dampinške cijene na našem tržištu jabuka i ne znamo kako će to proći. Ponuda iz Poljske bit će niska cijena u odnosu prema našima, a one kolege koji će imati jabuka neće ih moći prodati jer je u Europi hiperprodukcija zbog Poljske, koja je proizvođač gotovo pet milijuna tona jabuka. Od 11 milijuna, tona koliko Europa proizvodi, u Poljskoj je 40 posto proizvodnje, ali 40 posto proizvodnje namijenjene za izvoz jer oni ne mogu utržiti ni milijun tona”, pojasnio je Zorić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike