Kultura
FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI

Premijera dvaju hrvatskih filmova bit će na Mostri
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Bit će prikazani sjajni filmovi “Najsretniji čovjek na svijetu” i “Jeste li vidjeli ovu ženu”

Novi dugometražni film redateljice Teone Strugar Mitevske, "Najsretniji čovjek na svijetu", imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Horizonti (Orizzonti) 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Osim toga, debitantski igrani film redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, "Jeste li vidjeli ovu ženu", premijerno se prikazuje u paralelnom programu Tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica). U oba filma glumi hrvatska glumica Ksenija Marinković. Venecijanska Mostra odvija se od 31. kolovoza do 10. rujna.



"Najsretniji čovjek na svijetu" film je o Asji, četrdesetogodišnjakinji bez partnera, koja živi u Sarajevu. Da bi upoznala nekog novog, jedne subote završi na speed datingu. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost. Redateljica filma je Teona Strugar Mitevska, koja uz Elmu Tataragić potpisuje i scenarij. Jednu od većih uloga u filmu nosi i hrvatska glumica Ksenija Marinković, a ostale glavne uloge igraju Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Labina Mitevska, Ana Kostovska i Izudin Bajrović. Film je, između ostalog, podržan i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Program Horizonti, u sklopu kojeg će "Najsretniji čovjek na svijetu" imati svjetsku premijeru, dio je službene selekcije venecijanske Mostre, uz glavno natjecanje čiji su filmovi u konkurenciji za Zlatnog lava. Program je posvećen autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije. Podsjetimo, i prošli film Teone Strugar Mitevske, "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" (2019.), nastao je u koprodukciji s Hrvatskom, a za vrijeme svog festivalskog života postigao je mnoge uspjehe, od kojih se posebno izdvaja nagrada Ekumenskog žirija na Berlinaleu te nagrada LUX Europskog parlamenta.

Svjetsku premijeru na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji imat će također manjinska koprodukcija "Jeste li vidjeli ovu ženu", i to u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike. Riječ je o dugometražnom igranom prvijencu redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, koji potpisuju i scenarij. Priča je to o srednjovječnoj ženi Draginji, koja u vrelini ljetnih dana luta ulicama grada i postaje svačiji prijatelj u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Glavnu ulogu filma tumači Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović i drugi. Hrvatsku ekipu, između ostalih, još čine i koproducentica Tena Gojić, direktorica filma Hrvatske Tena Trstenjak, majstor zvuka Luka Gamulin. Kolorkorekciju je radio Filip Tot (Eclectica), a mastering je također nastao pod okriljem kuće Ecletica.

Tjedan kritike nezavisna je i paralelna sekcija Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji koji organizira SNCCI - Savez talijanskih filmskih kritičara. Program se sastoji od natjecateljskog dijela koji sadrži sedam debitantskih filmova te od dva posebna događaja s projekcijama filmova koji su izvan konkurencije. Osim "Jeste li vidjeli ovu ženu", u natjecateljskom djelu prikazuje se još šest naslova.

Ovogodišnje, 79. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji održava se od 30. kolovoza do 10. rujna. Riječ je, uz festivale u Cannesu i Berlinu, o jednoj od najvažnijih i najstarijih filmskih manifestacija na svijetu.

Tanja Kvorka
JOŠ JEDAN HRVATSKI PROJEKT
U industrijskom dijelu venecijanske Mostre predstavit će se i hrvatski projekt redateljice Hane Jušić i producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama), “Bog neće pomoći”. Projekt je jedan od njih 27 koji sudjeluju na devetom izdanju koprodukcijskog sajma Venice Gap-Financing Market. Sajam je dio programa Venice Production Bridge, a odvijat će se od 2. do 4. rujna za vrijeme festivala.

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u