Kultura
IZ PERA ZOJE STRENJA-ŠOLAJA

Novi dječji roman "Planet Nasmijani"
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Izdavačka kuća Studio TiM objavila je kratki roman za djecu mlade autorice Zoje Strenja-Šolaja naslova "Planet Nasmijani", koji je ilustrirala Iva Dukić.

Jedne večeri Jona nije mogao zaspati. Zurio je kroz prozor na devetom katu svog nebodera u nebo obasjano zvijezdama. Najednom se nad gradom prosula meteorska kiša. Jedan bolid odvojio se od ostalih i krenuo prema Joninu neboderu. Na prozorski prag spustio se maleni svjetleći čovječuljak i jednostavno ga upitao želi li poći s njim u nepoznato. Ne razmišljajući previše, Jona je prihvatio primamljiv poziv i tako je započela njegova svemirska avantura. Susrest će tako Jona neobične nasmiješene likove, upoznati druge planete i njihove nesvakidašnje stanovnike te pritom naučiti koliko je krhka i važna ravnoteža svega što nas okružuje...

Zoja Strenja-Šolaja rođena je 1947., u Zadru. U rodnom gradu završila je gimnaziju, diplomirala na Filozofskom fakultetu i zaposlila se u jednoj zadarskoj srednjoj školi. Uz posao završila je postdiplomski studij, magistrirala temom Korelacija nastave književnosti i slikarstva te nastavila raditi kao srednjoškolska profesorica. Godine 2009. odlazi u mirovinu i seli se u Rijeku. Članica je HDP-a. Zbirka dječjih priča "Danoćev savršeni svijet" objavljena joj je 2005., u nakladi Dječje slovo. Kasnije izlaze i romani za odrasle: "Reptili i Roundabout" (2007. i 2011.) te roman "U vrtložini" (2020.). Roman je bio u polufinalu za nagradu Janko Polić Kamov. Povremeno se javlja kratkim pričama na internetskim portalima. Čitatelju koji je prethodno upoznao dječju knjigu "Danoćev savršeni svijet" nametnut će se usporedba s "Planetom Nasmijanim". Zaljubljeni u Danoća i očarani čudom života na Zemlji, sada će se prebaciti u svijet bajke. "Danoćev savršeni svijet" pokrenuo je osjećaje, a "Planet Nasmijani" pokrenut će maštu. Jedno i drugo djelo potiču misao. U smjeru čovječnosti.

Iva Dukić slikarica je i ilustratorica iz Kastva, rođena 1989., u Rijeci. Nakon završene Građevinske tehničke škole upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Tijekom studija počinje se zanimati za ilustraciju i tada nastaju njezine prve ilustrirane knjige za djecu i odrasle. Diplomirala je 2015. radom na temu važnosti slikovnica na razvoj djece te stekla zvanje magistra primijenjene umjetnosti. Nastavlja ilustrirati knjige za djecu, naslovnice, sadržaje za časopise i društvene mreže. Zanimaju je stare priče i legende koje imaju veliki utjecaj na njezin umjetnički izričaj. Sudjelovala je na raznim događanjima i skupnim izložbama diljem Hrvatske. Trenutačno živi i radi u Kastvu. T.K.

Tanja Kvorka
Jona susreće neobične nasmiješene likove, upoznaje druge planete i njihove nesvakidašnje stanovnike

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike