Svijet
PELOSI NA TAJVANU

EU poziva na dijalog, Rusija posjet ocijenila "uznemirujućim"
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.

Europska unija je u srijedu pozvala da se napetosti oko posjete američke dužnosnice Nancy Pelosi Tajvanu riješe dijalogom, potvrdivši pritom da jasno podržava političko načelo jedne Kine, dok je Rusija spomenuti posjet ocijenila namjernim pokušajem Washingtona da uzruja Kinu.

Bruxelles je povodom posjeta predsjednice američkog Zastupničkog doma Tajvanu, koji je izazvao burne reakcije Kine, pozvao da se novonastale napetosti riješe dijalogom te da komunikacijski kanali s Kinom ostanu otvoreni kako bi se izbjegle bilo kakve pogrešne procjene.

"Interes EU-a je da se u Tajvanskom tjesnacu sačuva mir i status quo", priopćio je glasnogovornik europskog bloka 27-orice.

"Potičemo mirno rješenje tog pitanja. Tenzije se trebaju riješiti dijalogom. Odgovarajući komunikacijski kanali moraju ostati otvoreni kako bi se smanjio rizik od krive procjene", poručila je Europska komisija (EK).

Glasnogovornik EK nije propustio istaknuti da Unija ima "jasnu politiku jedne Kine", te da priznaje vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu Kine, dok istovremeno teži nastavku "prijateljskih odnosa i suradnje s Tajvanom".

Ruski ministar Sergej Lavrov je za posjet Pelosi rekao da je izazvao "uznemirenost" te da se radi o namjernom pokušaju Washingtona da uzruja Kinu.

"Ne znam niti jedan drugi razlog za takvo postupanje, znajući što to znači za Narodnu Republiku Kinu", rekao je Lavrov tijekom posjete Mjanmaru.

Također je napomenuo da ponašanje SAD -a prolazi nekažnjeno.

Pelosin posjet Tajvanu izazvao je bijesnu reakciju Pekinga, u trenutku kada su napetosti na međunarodnoj razini ionako povišene zbog sukoba u Ukrajini.

Rusija, koja posljednjih godina s Kinom gradi snažno partnerstvo, dala je snažnu potporu Pekingu. Moskva je upozorila SAD da je posjetom Pelosi stvorila preduvjete za sukob s Kinom.

Moskva je također ponovila da ostaje privržena "politici jedne Kine", priznavajući Tajvan kao dio Kine te se protivi neovisnosti tog otoka.

 

(Hina)