Novosti
NAJVEĆE TRAGIČNE NESREĆE S POGINULIMA U HRVATSKOJ

Najveće cestovne nesreće u novijoj povijesti Hrvatske
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
U nedavnoj nesreći poljskog autobusa poginula su oba vozača. Dvoje teško ozlijeđenih Poljaka i nadalje je u kritičnom stanju
U nedavnoj nesreći poljskog autobusa poginula su oba vozača. Dvoje teško ozlijeđenih Poljaka i nadalje je u kritičnom stanju. Ovo je samo jedna u nizu stravičnih prometnih nesreća autobusa na hrvatskim prometnicama koje su odnijele veliki broj ljudskih života, uglavnom stranih državljana.

Još uvijek je u svježem sjećanju tragedija koja se dogodila 25. srpnja prošle godine, na autocesti A3 kod Slavonskog Broda, u kojoj je u slijetanju autobusa kosovskih registracija smrtno stradalo 10 osoba, a 45 ih je ozlijeđeno.

Već u ožujku ove godine 53-godišnji vozač autobusa s Kosova osuđen je na ukupno šest godina zatvora zbog smrti 10 putnika. Vozač je krivnju za ovu nesreću priznao, a nakon izricanja nepravomoćne presude na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

Vozač se optužnicom teretio da je 25. srpnja 2021. godine, oko 6.15 sati upravljao autobusom desnim kolničkim trakom u smjeru istoka po južnom kolničkom traku autoceste A3. Neposredno nakon skretanja na čvor Slavonski Brod zapad, u ravnini Sibinja, došlo je do slijetanja autobusa s autoceste i prevrtanja na bok. U optužnici se navodilo kako se, lakomisleno smatrajući kako neće ugroziti druge sudionike u prometu, 53-godišnjak okrenuo prema stražnjem dijelu autobusa, odakle je čuo buku, tako da nije mogao pratiti prometnu situaciju ispred sebe, pa tako ni smjer kretanja autobusa. Zbog toga nije na vrijeme primijetio da je autobus počeo prelaziti preko prometnog traka za zaustavljanje vozila u nuždi i travnatog rubnjaka s južne strane kolnika, sve dok nije udario prednjim dijelom u smjerokazni stupić. U optužnici se navodilo da je potom počeo skretati ulijevo i kočiti, zbog čega je došlo do zanošenja autobusa i njegova prevrtanja, pri čemu je od posljedica zadobivenih višestrukih teških ozljeda svih desetero putnika smrtno je stradalo na mjestu nesreće.

U tragičnoj nesreći koja se dogodila 23. lipnja 2012. godine, na autocesti Zagreb-Split kod tunela Krpani, pri prevrtanju autobusa s češkim turistima, osam osoba je poginulo a 43 su ozlijeđene. Među poginulima je bilo i 7-godišnje dijete. Ova tragedija se dogodila kada je autobus, u kojem je bio 51 putnik iz Češke, krećući se prema jugu, izletio van ceste, udario u zaštitnu razdjelnu metalnu ogradu, pa u nosivi stup elektronskih uređaja. Nakon toga autobus se prevrnuo na desni bok.

U novijoj hrvatskoj povijesti najviše osoba poginulo je u prometnoj nestreći koja se dogodila 7. rujna 2008. godine, na autocesti A1 kod Gospića. U toj nesreći poginulo je 14 slovačkih državljana, a 19 ih je ozlijeđenom nakon što je autobus, s slovačkim registracijama, izletio s autoceste i zabio se u betonsku konstrukciju nadvožnjaka.

Lani poginula 43 strana državljana


Osim u nesrećama u kojima strani državljani ginu u autobusima, svake godine hrvatske ceste odnesu desetke života turista. Samo prošle godine u Hrvatskoj su u prometu poginula 43 strana državljana. Još 267 obzlijeđeno ih je teško i 768 lakše. Prema podacima iz Biltena o sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova, uz poginule s Kosova, najviše je smrtno stradalih državljana Bosne i Hercegovine - šest, po četiri iz Njemačke, Sirije i Srbije. Po tri osobe koje su smrtno stradale lani bile su iz Austrije i Slovenije, dvije iz Slovačke, te po jedna iz Albanije, Belgije, Crne Gore, Grčke, Indije, Nepala, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

Najviše teško i lakše ozlijeđenih tijekom 2021. godine, što se tiče stranaca, njemačkih je državljana. Njih je u prometu teško stradalo 46, a lakše je bilo ozlijeđeno čak 145 osoba. Na drugom mjestu po teškim stradavanjima su Slovenci kojih je prošle godine u Hrvatskoj u prometu teško ozlijeđeno 35, a odmah potom 28 je bilo državljana Bosne i Hercegovine. Upravo putnika iz BiH prošle godine je lakše ozlijeđeno još 109.

Najviše stranih državljana prošle godine poginulo je u svojstvu putnika u vozilu - njih 20. Još 19 osoba poginulo je u svojstvu vozača i četiri kao pješaci. Od 267 teško ozlijeđenih, 162 su bili vozači, 89 putnici u vozilima i 16 pješaci. Od ukupno 768 lakše ozlijeđenih 383 su bili vozači, 341 putnici u vozilima, 39 pješaci i pet osoba MUP vodi pod - ostalo.
Sandra Lacić
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila