Crna kronika
TRAGEDIJA U BRODSKOJ ŽUPANIJI

Muškarac skočio iz čamca u Savu, više se nije pojavio...
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, u protekle dvije godine utopilo se 186 osoba

U nedjelju u poslijepodnevnim satima utopio se 68-godišnji muškarac na 408. riječnom kilometru Save, kod mjesta Pričac, u Brodsko-posavskoj županiji. Kako doznajemo 68-godišnjak je iz čamca skočio u Savu i više se nije pojavio. Tragedija se dogodila oko 17.30 sati.



- Policajci su odmah izišli na mjesto događaja. Pozvani su spašavatelji HGSS-a koji su ubrzo pronašli beživotno tijelo i izvadili ga iz vode. Obavljen je očevid kojim je utvrđeno da na tijelu nema tragova nasilja. Upozorili bi građane da budu izuzetno oprezni na kupanju - rekla nam je Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske. O ovom nesretnom događaju policija podnosi izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Kako doznajemo iz HGSS-a Slavonski Brod, u zajedničku potragu s vatrogascima i policijom na teren su izišla tri tima. Ronilački tim HGSS-a pronašao je utopljenika nedaleko od mjesta utapanja. Pripadnici HGSS-a i DVD-a Lužani koji su bili na mjestu utapanja uputili su obitelji 68-godišnjaka iskrenu sućut.

Zbog ljetnih temperatura građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima, bazenima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, a zbog čega se, nažalost, događaju tragedije. Podsjetimo, prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, u protekle dvije godine utopilo se 186 ljudi, još ih je petero ozlijeđeno teže, a četvero lakše. Samo prošle godine na kupalištima diljem Hrvatske utopilo se 98 osoba. Početkom srpnja kupanje u bajeru bilo je kobno za 42-godišnjeg muškarca iz Đakova.

Osim mogućeg utapanja, na kupanju vrebaju i brojne druge opasnosti, poput neopreznih skokova u vodu koji mogu rezultirati ozbiljnim tjelesnim ozljedama, kao što su teške povrede kralježnice, vrata, ili drugih dijelova tijela.

Rijeke su opasne jer su protočne, imaju često virove, usjeke i često mijenjaju svoj tok. Jezera imaju nagle promjene dubine i temperature. Velik problem kupačima ponekad predstavlja i raslinje o koje se zapletu, pa zbog panike može doći do utapanja.

S obzirom na to da se na većini kupališta u rijekama, jezerima, pa čak i u bazenima, građani kupaju na vlastitu odgovornost, ponekad i bez ikakvog nadzora, radi vlastite sigurnosti, potrebno je pridržavati se minimalnih uvjeta kod ulaska u vodu, a koji mogu povećati sigurnost na kupalištu.

Policijska uprava brodsko-posavska upozorava kupače na potencijalne opasnosti i daje savjete kako se ponašati na kupališnim mjestima.

- Ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale. Koristite uređene plaže na kojima postoji spasilačka služba. Ne skačite u vodu s mjesta koja nisu uređena za skakanje, ili tamo gdje je skakanje zabranjeno. Ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga. Ne plivajte neposredno nakon obroka, ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući te izbjegavajte plivati sami. Djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe; imajte stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi. Neplivači ili osobe koje slabije plivaju, obvezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, a ako u vodi primijetite nekoga u opasnosti, odmah mu pokušajte pomoći ili potražite pomoć; pozovite 112 ili 192 - poručila je glasnogovornica PU brodsko-posavske.

Sandra Lacić
KRAĐE NA KUPALIŠTIMA
Krađe su također dio svakodnevice građana koji odu na kupanje, jer lopovi uvijek iskoriste i kratku nepažnju da bi ih pokrali. Zato iz policije savjetuju građanima da ne nose novčanike i vrijedne predmete na kupalište. "Nosite samo onoliko novca koliko vam je stvarno potrebno, ne ostavljajte osobne stvari bez nadzora, a ako se kupate u društvu, neka uvijek netko čuva stvari", neki su od savjeta iz PU brodsko-posavske.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike