Regija
CIJENE NEKRETNINA U VINKOVCIMA RASTU

"Kvadrat" u novogradnji od 1500 do 1700 eura
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Veća potražnja u zadnje tri godine posljedica je APN-ovih stambenih kredita za mlade obitelji uz subvencioniranu kamatu
VINKOVCI



Poznavatelj hrvatskog tržišta nekretnina Ivan Varat na portalu San Patrik nekretnine ocjenjuje kako je tržište nekretnina u Hrvatskoj u daljnjoj ekspanziji s trendom rasta cijena koje obaraju rekorde te se nalazimo na tržištu koje karakterizira veća potražnja od ponude, zbog čega prodavatelji mogu diktirati cijene i uvjete, a kupci se nalaze u nezavidnom položaju.



"Portal Crozilla donosi nam podatak da su prosječne tražene cijene stanova u 2021. bile veće za 6,2 posto u usporedbi s 2020. godinom, 11,5 posto više od 2019. i 17,1 posto više od 2018. godine. Ova situacija s povećanom potražnjom i rastom cijena stambenih nekretnina nije specifična samo za Hrvatsku, nego se događa i u velikoj većini zemalja svijeta. Kada usporedimo brojeve u Hrvatskoj i one na međunarodnom tržištu, možemo zaključiti da je situacija kod nas još uvijek ‘pod kontrolom‘, no nameće se pitanje: nalazimo li se u balonu nekretnina i hoće li on u nekom trenutku puknuti?", piše ovaj poznavatelj kretanja na tržištu stambenih nekretnina.

Kakva je situacija u Vinkovcima, gdje su stanovi i dalje traženi, a cijene rastu u nebo, što ovdašnji posrednici ne pamte odavno.

- Cijene nekretnina u Vinkovcima i dalje rastu. Veću potražnju u zadnje tri godine proizvela je mogućnost APN-ovih stambenih kredita za mlade obitelji uz kamatu subvencioniranu od strane države. I dalje stanova nedostaje, a najatraktivnija je novogradnja, čemu u prilog ide i lokacija novijih stambenih zgrada, ili onih u trenutačnoj izgradnji. Cijena četvornog metra u novogradnji kreće se od 1500 do 1700 eura. Ne pamtimo kada su cijene u Vinkovcima dosezale ovaj red veličina i ti stanovi imaju svoje kupce. Također rastu i cijene u starijoj stanogradnji. Donedavno ste mogli kupiti stan pristojne kvadrature na trećem ili četvrtom katu za 600 eura za kvadrat, danas toga više nema, jer se i ondje cijene kreću od minimalno 800 pa čak i 1000 eura po kvadratu. Uglavnom, oni zahtijevaju i dodatna ulaganja do 300 eura po četvornom metru, pa se cijena u konačnici još više penje - pojašnjava stanje u nekretninskom tržištu u najstarijem europskom naselju Ivo Bikić, direktor vinkovačke agencije Procella nekretnine, koji već dva desetljeća prati ovo tržište i posreduje pri kupnji i prodaji, dodajući kako dosta Vinkovčana bira moderne i luksuznije stanove. Tražene su i obiteljske kuće koje se i povoljnije prodaju.

Isto se odnosi i na naselja koja gravitiraju prema Vinkovcima, poput Ivankova, Andrijaševaca, Nuštra, ili prigradskog naselja Mirkovaca. Ondje kupoprodaja nekretnina još uvijek postoji, dok su udaljenija mjesta u nepovoljnoj situaciji. Kao zanimljivost, Bikić izdvaja rast cijena poljoprivrednog zemljišta kojeg praktički više nema, pa se komad zemlje plaća suhim zlatom.

Na jednom od popularnih internetskih pretraživača trenutačno se nudi 27 stanova u Vinkovcima, pa se, primjerice, novouređeni stan od 65 kvadrata u širem središtu prodaje za 95.000 eura ili 1461 euro za kvadrat.

Miroslav Flego
Među najtraženijim gradovima i Osijek
Podaci portala Crozilla o prosječnim cijenama kvadrata u Hrvatskoj u 2021. godini pokazuju da je najskuplji grad Dubrovnik, s prosječnom cijenom od 3688 eura po kvadratu, slijedi "kraljica turizma" Opatija s 3437 eura, Split s 3063, Zagreb s 2271, Pula s 1870 i Rijeka s 1820 eura po kvadratu. Najtraženije gradove za kupnju predvodi Zagreb, a slijede ga Split, Rijeka, Pula, Osijek i Zadar. U Zagrebu se zbog straha nakon potresa povećala potražnja za novogradnjom. Cijene i dalje rastu, a novogradnja se prodaje i prije nego što se izgradi.

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike