Regija
70 GODINA VATROGASTVA

Selo Starin s 55 stanovnika ima 26 vatrogasaca
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
DVD Starin imao je i svoju dramsku sekciju koja je predstavama prikupljala sredstva za rad vatrogastva
STARIN



Dobrovoljno vatrogasno društvo Starin u nedjelju je obilježilo izuzetan jubilej - 70 godina postojanja. Mjesto Starin najviše stanovnika u svojoj povijesti imalo je 1910. godine, kad je u tom selu na području općine Čađavica evidentirano 437 duša. Starin danas ima 55 stanovnika, od kojih je 26 vatrogasaca (11 aktivnih).



Svečanost obilježavanja obljetnice počela je budnicom kroz selo, a nastavljena je svečanom misom u mjesnoj kapelici Presvetog Imena Marijina, koju je predvodio čađavački župnik vlč. Stjepan Vuk, i svečanom sjednicom DVD-a.

O djelovanju društva na čast i ponos mještanima tijekom 70 godina postojanja i rada govorio je njegov predsjednik Milenko Radulović. On je podsjetio da je Dobrovoljno vatrogasno društvo Starin utemeljeno 1951. godine, pa je ovaj veliki jubilej trebalo proslaviti prošle godine, ali zbog situacije vezane uz pandemiju, svečanost je održana ove godine. Osnivači DVD-a Starin 1. veljače 1951. godine bili su: Imbra Šomođi, Stjepan Teglović, Joco Dević, Nikola Šomođi, Nikola Šomođi (Čile), Ivan Šomođi, Đuro Teglović, Ilonka Teglović, Jozo Horvat i Đuro Cvetković. Prvi predsjednik bio je Josip Šomođi (Kolar), a prvi zapovjednik bio je Stjepan Teglović.

- Ponosni smo što smo imali vatrogaskinje Ilonku Teglović, Bežu Teglović te Mirjanu i Anicu Hahalj, i po tome smo bili prvi u tadašnjem kotaru Podravska Slatina. Osim gašenja požara, društvo je pomagalo mještanima Starina i okolnih naselja u raznim nedaćama, radilo na održavanju javnih površina i očuvanju tradicije našega kraja, na usavršavanju i opremanju, a članovi su raznim aktivnostima kroz povijest bili aktivni sudionici društvene zajednice. DVD Starin imao je i svoju dramsku sekciju koja je predstavama prikupljala sredstva za rad vatrogastva, a društvo nije s aktivnostima prestalo ni u vrijeme Domovinskog rata. Zahvaljujući Općini Čađavica, u sklopu obnovljenog mjesnog doma DVD Starin dobio je i vatrogasno spremište - istaknuo je predsjednik Radulović.

Veliku obljetnicu vatrogascima Starina čestitali su zamjenica predsjednika Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Doner, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, a na svečanoj sjednici bili su i zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić te predstavnici gostujućih dobrovoljnih društava iz Čađavice, Noskovaca, Vraneševaca, Zvonimirovca i Sopja.

Petar Žarković
Uručene vatrogasne medalje i plakete
Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice i priznanja, brončane, srebrne i zlatne vatrogasne medalje te zlatne plakete zaslužnima za uspješno djelovanje društva.

Zlatne vatrogasne medalje dobili su Stjepan Porga, Milenko Radulović, Jozo Bodiš, Branko Peterfai, Josip Teglović i Antun Teglović. Zlatne plakete dobili su Virovitičko-podravska županija (župan Igor Andrović), Općina Čađavica (načelnik Mirko Rončević), Vatrogasna zajednica Općine Čađavica, Stjepan Porga, Milenko Radulović, Renata Pernar i Josip Teglović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike