Regija
POMOR RIBE U BRODSKOJ TVRĐAVI

Voda pocrvenjela, tolstolobici plutaju
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
SLAVONSKI BROD



U dijelu slavonskobrodske Tvrđave voda je poprimila crvenu boju, a stanari obližnjih zgrada guše se u smradu, donosi portal SBplus. Novinari su se uputili tragom informacije čitatelja koji je želio ostati anoniman na prostor od dijela iza teniskog igrališta ŠRC-a Klasije prema opkopima uz Vukovarsku ulicu. Približivši se istočnom dijelu tvrđavskih kanala, shvatili su u čemu je problem - došlo je do velikog pomora ribe.

Biolog Marko Doboš kazao je da je riječ o tolstolobiku. Uginuli primjerci koji plutaju i raspadaju se na površini vode dugi su 30 centimetara i više. Biolog Doboš objasnio je kako ta pojava nije iznenađujuća za ovo doba godine.

- Budući da su u posljednje vrijeme velike vrućine i nema kiše, ribe nisu dobile svježu vodu, a time nemaju ni kisika, potrebnog za preživljavanje. Osim toga, sama je voda vruća, odnosno dosegnula je temperaturu koja za njih nije idealna - kazao je za portal Marko Doboš.

Voda se u tvrđavskim kanalima nakuplja iz podzemlja ili od kišnice - koje posljednjih tjedana gotovo i nema. Postoji mogućnost upusta savske vode u opkope, no do toga dosad nije dolazilo. Uostalom, Sava je i sama preniska da bi to uopće bila moguće. Grad Slavonski Brod prvi se put susreće s ovakvom situacijom. Prije nije bilo sličnih događaja ni pomora ribe usprkos teškim vremenskim uvjetima. Sustavnog poribljavanja tvrđavskih opkopa dosad nije bilo, nego je ono bilo spontano - poribljavali su građani odnosno ribiči. To više će dobroga gradu Slavonskom Brodu donijeti projekt uređenja Botaničkog vrta, koji će obuhvatiti i održavanje vodenih površina u Tvrđavi. U međuvremenu, Gradu preostaje sanirati ovaj problem kako Brođani, ali i posjetitelji, ne bi morali trpjeti neugodne posljedice pomora ribe - od ružnih prizora do neugodnog mirisa koji se širi tim dijelom grada, navodi SBplus.

“Grad Slavonski Brod već je upoznat sa situacijom pomora ribe te su u svrhu što skorijeg rješavanja navedenog problema već kontaktirane nadležne službe. Prema njihovu očitovanju, dostavit ćemo vam odgovor u vezi s tim”, za PLUSportal poručili su iz gradske uprave. D.S.R.
Najčitanije iz rubrike