Regija
REVITALIZACIJA POVIJESNOG PERIVOJA

Za dokumentaciju traže nepovratnih 1,5 milijuna
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
DONJI MIHOLJAC



Na objavljeni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za dodjelu nepovratnih sredstava za pripremu dokumentacije u području digitalne transformacije i zelene tranzicije, Grad Donji Miholjac prijavio je izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt revitalizacije perivoja Prandau-Mailath. Priprema dokumentacije sufinancira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. godine. Maksimalna stopa sufinanciranja iznosi 90 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova, do maksimalno 2,5 milijuna kuna. Ukupan iznos koji je Grad Donji Miholjac zatražio je 1,5 milijuna kuna. Radi se o pripremi kompletne dokumentacije potrebne za revitalizaciju povijesnog perivoja Prandau-Mailath, a u svrhu pravilne obnove i očuvanja krajobrazne arhitekture.

- Očekujem da ćemo proći na natječaju. Time bismo napravili kompletan uvid u stanje cijelog perivoja, odnosno zelenila i infrastrukture, kao i potrebne zahvate. U parku imamo dosta starih stabala koja treba zamijeniti novima – rekao je gradonačelnik Goran Aladić. Dodao je kako se, s obzirom na loše zdravstveno stanje, stabla pomalo zanavljaju, prema savjetima šumarske struke, jer je park zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

Zeleno srce grada obuhvaća prostor od oko deset hektara. Gradski park oblikovan je kao pejzažni perivoj. Prevladavaju autohtone vrste poput hrasta lužnjaka, graba, jasena, lipe, klena i javora. Tu su i egzotične vrste drveća kao što su platana, crni orah, tulipanovac i bijela topola. U parku se i danas nalazi nekoliko stabala iz 1818., kada je nastao taj prirodni biser Donjeg Miholjca, zahvaljujući vlastelinskoj obitelj Hilleprand von Prandau. Osnova perivoja ostala je očuvana, no zbog nepotpune njege potrebna je revitalizacija. Godine 2003. izrađena je povijesna studija i dane su osnove obnove, kao i glavna valorizacija.

Perivoj je, uz dvorce Prandau-Mailath u središtu grada, već godinama dio prepoznatljive kraojobrazne arhitekture i kulturno-povijesne baštine. Zahvaljujući činjenici da su u dvorcima smještene gradske i državne službe, perivoj je integiran u suvremeni život Donjeg Miholjca. Omiljeno je mjesto okupljana brojnih Miholjčana, ali i posjetitelja grada.

Grad ima gotov projekt obnove kulturne baštine Prandau-Mailath, procijenjene na 75 milijuna kuna, a financirala bi se novcem iz Europske unije. Projektom je predviđena zaštita i obnova dvoraca i objekata u perivoju i parku, uređenje i stavljanje u funkciju turizma objekata koji danas nemaju nikakvu namjenu i propadaju, pri čemu je iznimno važno uređenje staklenika i klijališta. Također, planirana je izgradnja botaničkog vrta te uređenje središnjeg gradskog trga.

U sklopu višemilijunske obnove u planu je uređenje multimedijskog kulturnog i posjetiteljskog centra. S. Fridl
Perivoj u središtu grada dio je prepoznatljive kraojobrazne arhitekture i kulturno-povijesne baštine

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike