Autoglas
RENAULT 5 DIAMANT

Kultna petica dobila je svoju električnu originalnu verziju
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Originalan dizajn prepušten je poznatom francuskom dizajneru Peirreu Gonalonsu

Renault se udružio s francuskim dizajnerom Pierreom Gonalonsom kako bi stvorio novu viziju kultnog modela. Rezultat te suradnje je Renault 5 Diamant, električni konceptni automobi.



Legendarni Renault 5, istinski simbol pop-kulture, u razdoblju od 1972. do 1984. prodan je u više od pet milijuna primjeraka u nekoliko zemalja. Suradnja marke Renault i francuskog dizajnera Pierrea Gonalonsa još je jedno iznenađenje u povodu 50. obljetnice kultnog modela. Taj električni automobil utjelovljuje Gonalonsovu viziju automobila budućnosti, a u njemu se prožima ono najbolje od dizajna interijera i svijeta automobila.

Pierre Gonalons nadahnuće je potražio u dekorativnoj umjetnosti, a posebice u izradi nakita od dragocjenih metala, što dokazuje nekoliko istančanih i inovativnih detalja. Iako je silueta ostala jednaka, štošta se drugo promijenilo. Prvi trag suvremenosti nalazi se ispod poklopca motora: električni motor. Promotrimo li koncept izvana, vidjet ćemo kako su njegove linije zaglađene da bi se još više isticale. Uobičajeni dodaci uklonjeni su ne bi li se dodatno naglasili oblik i završna obrada. Prednja i stražnja svjetla imaju oblik dragulja, a veliki kotači (koje koncept nasljeđuje iz inačice Alpine) glatko su obrađeni. Boja karoserije sastoji se od tri sloja: osnovna ružičasta boja sa zlatnim pigmentima, obojena matiranim lakom koji stvara niz različitih učinaka: od svjetlucavih zlatnih crtica na suncu do plavijih tonova noću.

Ručice vrata, podizače prozora i ručicu mjenjača krase udubljeni sferični elementi prepoznatljivo pariškog dizajna zahvaljujući upotrebi pozlaćenog mjeda te nehrđajućih i otpornih materijala. Upravljač je izrađen od mramora i ugljičnih vlakana, a njegov specifičan oblik ne čini ga manje praktičnim za upotrebu.

Renault 5 Diamant obiluje tehnologijom. Opremljen je senzorom otiska prsta koji omogućuje otključavanje vrata. Kao i sva ostala električna vozila, ima sekvencijalni 3-stupanjski mjenjač (za vožnju prema naprijed, prazan hod i vožnju unatrag). Za navigaciju i multimediju moguće je upotrebljavati vlastiti pametni telefon, koji se može odložiti na namjenski nosač na sredini armaturne ploče.

Milan Bugarić
Vrhunski materijal za Renaut peticu
Renault 5 Diamant izgleda sjajno do najsitnijeg detalja. Izrađen je od vrhunskih materijala koje dobavljaju priznati obrtnici, glasoviti po stručnosti i rukotvorstvu. Ovaj konceptni automobil baštini i stručnost tvrtke Design et Solution, specijalizirane za proizvodnju neobičnih vozila, koja je sudjelovala u razvoju, sastavljanju i završnoj obradi