Novosti
USPJEŠNA AKCIJA U BLIZINI OTOKA MAUNA

Spašeno troje stranih brodolomaca
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Troje stranih brodolomaca pronađeni su i spašeni nakon što ih je olujno nevrijeme na manjem gumenjaku otpuhalo od otoka Paga u Maunski kanal, izvijestilo je u nedjelju poslijepodne Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) u subotu je, u 23.35 sati, zaprimila dojavu očevica o tri osobe srednje dobi u pogibeljnoj situaciji na moru ispred otoka Paga, na temelju koje je pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja. Nedugo nakon dojave o nestanku, službenici MRCC-a Rijeka uspostavili su telefonsku komunikaciju s osobama, državljanima Njemačke, koji su dojavili kako plutaju na manjem gumenjaku čiji je električni pogon otkazao u blizini otoka Mauna. Tamo su službenici Lučke kapetanije (LK) Zadar spasilačkom SAR brodicom pristigli u nedjelju, u 1.30 sati te uočili trojac na obali otoka.

U akciju spašavanja uključili su se pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz stanice Zadar te ih je Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar) jutros brodom prevezla na poziciju.

Praveći zavjetrinu s plovilima LK Zadar i PPAP Zadar, policijski službenici i pripadnici HGSS-a prebacili su sva tri njemačka državljanina na plovilo zadarske Kapetanije, nakon čega su u 12.10 sati neozlijeđeni iskrcani na poziciju njihova polazišta, odnosno u kamp na otoku Pagu. H