Svijet
NAJTRAŽENIJA POSTAJA ZA VOZAČE KAMIONA I OBITELJI KOJE PAZE NA BUDŽET

Benzinska postaja u Luksemburgu hit
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Prva subota u kolovozu, kada se europski turisti vraćaju s ljetnog odmora provedenog u srpnju, dok drugi početkom kolovoza tek kreću prema jugu u potrazi za suncem, najprometniji je dan na najprometnijoj benzinskoj postaji u Europi.

Čak ni rastuće cijene goriva nisu odvratile desetke tisuća vozača automobila, motora i kamiona da napune rezervoare goriva na Shellovoj benzinskoj postaji Berchem u južnom Luksemburgu, na krcatoj autocesti A3. Veliko Vojvodstvo možda je maleno, ali leži na raskrižju Belgije, Njemačke i Nizozemske i pravca prema jugu, osunčanim plažama Francuske, Italije i Španjolske. I, što je najvažnije, u ljetu obilježenom rastom cijena, gorivo je ondje jeftino, što tu benzinsku postaju čini najpoželjnijom za vozače kamiona i obitelji koje pomno paze na svoj kućni budžet. Čak i izvan prazničnih gužvi, francuski i njemački vozači te prekogranični radnici često pune spremnike goriva u Luksemburgu. Kada je obiteljsko ljetno odredište na Sredozemlju, a pun spremnik goriva košta više od 100 eura, uštede se zbrajaju, pa su benzinske i dizelske crpke u Berchemu radile non-stop.

Sada cijene goriva nešto padaju, a vlade su uskočile subvencijama te je Francuska snizila cijenu goriva na benzinskim postajama za 18 centi, a do rujna će sniženje iznositi 30 centi. AFP je litru benzina u Bruxellesu platio 1,79 eura, s prosječnom cijenom u Belgiji od 1,867 eura po litri. U luksemburškom Berchemu, međutim, litra stoji 1,63 eura i vozačima iz gotovo cijele Europe ne smeta što moraju čekati u redovima.H
Najčitanije iz rubrike