Novosti
TRŽNICA UPOZORAVA NA KATASTROFALNE POSLJEDICE SUŠE

OPG-ovci: U zimu i proljeće teško će se dolaziti do hrane
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Ovo je jedna od najsušnijih godina, nedostajat će rajčice, paprike, krumpira, ali i voća

U srcu Slavonije, hrvatske tvornice hrane pod vedrim nebom, u Đakovštini, u odnosu na 35-godišnji prosjek od 760 litara godišnje, dosad u 2022. nedostaje 190 litara kiše. Od početka godine do danas, kaže evidencija đakovačkog pratitelja vremenskih (ne)prilika Bartola Bačića, u ovom dijelu žitnice pala je samo 261 litra kiše. "Da sada i padne, prekasno je", svojedoči o katastrofičnosti stanja u poljima i vrtovima zbog suše OPG-ovac Mato Kretonić iz Budrovaca, koji plodove svoga truda i znoja iz vrta sa suprugom svakodnevno prodaje na đakovačkoj tržnici.



Bez obrtnih sredstava


Suša koja doslovce rezultira spaljenom zemljom, najave su, neće jenjavati ni ujesen, a ratari i povrtlari najavljuju velike deficite u proizvodnji kukuruza, šećerne repe, povrća, voća..., a što će se, dakako, odraziti i daljnjim povišenjem cijena koje se na gradskoj tržnici u Đakovu manje-više drže na razini kakva je nastala nakon lanjskog skoka. "Cijene nisu korigirane, iako je to bilo potrebno, no da se to dogodilo, ne znam tko bi mogao prodati robu", kaže punitovačka OPG-ovka Blaženka Škorvaga. Povrtlari nemaju dobre vijesti za nadolazeće razdoblje.

- Ovo je jedna od najsušnijih godina uopće. Po prirodi sam realist, i mogu reći da u nadolazećem vremenu zbog suše i drugih poremećaja praktički neće biti gotovo ničega. Ono što su prije nekoliko mjeseci nagovještavali stručnjaci - da će doći do nestašice hrane, to je već sada vidljivo. U zimu i proljeće čeka nas jedno teško razdoblje, kada će biti vrlo teško uopće nabaviti hranu - upozorava povrtlar Kretonić.

- Paprika je 12, krumpir na malo osam, rajčica deset, a na veliko pet, krastavci, luk i kupus su osam, mrkva deset, bundevice su od pet do sedam kuna za komad, a posebna vrsta tikvica 15 kn/kg - nabraja cijene na svom štandu Matina supruga Marica Kretonić. Kilogram žutog graha je 50 kuna. Kukuruz za kuhanje ovi OPG-ovci prodaju po tri kune za komad. "Kvaliteta mu je prva klasa", dodaje Marica. Zadržavanje cijena na (gotovo) lanjskoj razini, upozorava njezin suprug Mato, dovodi ih u nezavidan položaj.

- Nagodinu praktički nećemo moći organizirati proizvodnju, jer nema obrtnih sredstava - kaže taj OPG-ovac.

Na upit kupuju li ljudi zbog poskupljenja, inflacije, manje, odgovara negativno.

- Ljudi kupuju jer zbog ovih ekstremnih vremenskih uvjeta nemaju svoga, no kupnja za zimnicu i ove godine opada, a i ljudi gube naviku njezine pripreme. Nekada se kupovalo na vreće, a sada ljudi znaju uzeti samo deset glavica kupusa za kiseljenje - kaže Budrovčanin.

I povrtlarka Škorvaga upozorava da će u nadolazećem vremenu nedostajati hrane.

- Nedostaje je već sada. Nedostajat će rajčice, paprike, krumpira... Fali voća, vidi se koje je domaće, jer je mnogo sitnije, a koje uvozno. I kupci su svjesni da proizvodnja hrane dolazi u pitanje, da su proizvodi zbog suše lošiji i imaju razumijevanja - kaže Škorvaga, čija proizvodnja već dvije godine trpi zbog hirovite prirode, nevremena - lani joj je vjetar uništio plastenike, a ove je godine led potukao rasadu, 300.000 biljaka. Šteta - 100.000 kuna.

Prepolovit će proizvodnju


- Definitivno ću prepoloviti proizvodnju. Ne smijem više ići u tako veliku proizvodnju, nego znatno manje. Prirodi se može doskočiti, ali je preskupo da bi se moglo plasirati, a i tu je velika cijena radne snage i njezin nedostatak - kaže Škrovaga. Na njezinu je štandu rajčica deset, a na veliko četiri, paprika deset, kukuruz dvije kune komad, dinja sedam, krastavci osam kuna. Kilogram mahuna tu je 25, a pola kilograma 15 kuna.

- Ljudi slabije kupuju povrće za zimnicu. Kažu, jest će to što budu imali. Uopće je smanjena kupnja na tržnici, mnogo ljudi nedostaje na njoj, pogotovo mladog svijeta - kaže Škorvaga.

Litra kuhane rajčice na tržnici u Đakovu u subotu je bila 20 kuna. Cijena kraljice ljetnog voća - lubenice - na štandu Đakovčanke Marine Grgić bila je tri kn/kg. Ta povrtlarka kaže kako i najave o sušnoj jeseni dočekuje spremno - s dubinskim bunarima.

Dok sve više trgovaca već dvojno iskazuje cijene, na tržnici upita kupaca o formiranju cijena u eurima, kažu naši sugovornici, još nema. "Svi još šute o tome", kaže Marica Kretonić, a suprug joj Mato dodaje kako će cijenu svojim proizvodima u eurima formirati prema vlastitoj procjeni.

- Budem li imala svoju robu, da ju ne moram preprodavati, prelaskom na euro kod mene neće biti cjenovnih udara. Bit će to zaokruživanje na eurocente - npr. nešto što je 63, bit će zaokruženo na 70 eurocenti - kaže Škorvaga i dodaje: "Nešto će biti zaokruženo na moju, nešto na štetu kupca".

Suzana Župan
12 kuna - dva eura
"Ne pribojavamo se prelaska na euro", kaže OPG-ovac Mato Kretonić. Na naš upit koliko bi eura bila njegova paprika babura, koja je sada 12 kuna, da je već danas prelazak cijena na valutu u eurozoni, Kretonić spremno odgovara: "Bila bi dva eura. Možda bi netko paprici od 12 kuna formirao cijenu od 1,5 eura, no ja mislim da moja paprika vrijedi dva eura", kaže ovaj budrovački OPG-ovac. Zapitan koliko bi eura u tom slučaju, da se danas prelazi na euro, koštao komad kukuruza na njegovu štandu, naš sugovornik odgovora: "Pola eura".