Osijek
SAJAM ANTIKVITETA U KOLOVOZU

Vrelo prijepodne nije
obeshrabrilo Osječane
Objavljeno 7. kolovoza, 2022.
Rukotvorine, knjige, vinili, namještaj, filatelističke kolekcije...sve se to i ovaj put moglo vidjeti na Sajmu antikviteta

Vrelo kolovoško prijepodne u gradu na Dravi nije omelo naše brojne sugrađane, ali i njihove goste, da pohode osječki Sajam antikviteta u Parku kralja Držislava, koji se svake prve subote u mjesecu održava u organizaciji tvrtke Osječki sajam i suorganizaciji Turističke zajednice grada Osijeka.



Posljednjih je nekoliko tjedana grad uglavnom pust, visoke su temperature potjerale naše sugrađane, koji nisu otišli na godišnji odmor, na brojna gradska kupalište ili ih zatvorili u klimatizirane prostorije, pa se poznata lica mogu susresti jedino u predvječerje kada šetnja po promenadi nudi bar mrvicu osvježenja. Stoga smo se ugodno iznenadili kada smo u subotu prijepodne na jednom od omiljenih osječkih okupljališta vidjeli brojna poznata lica, a da je vrijeme godišnjih odmora, mogli smo se uvjeriti već pri prvom obilasku jer je gotovo svaki drugi razgovor u parku bio na njemačkom jeziku.

Za razliku od prethodna dva ovogodišnja "ljetna" izdanja Sajma antikviteta, ovaj put nije bilo Osječkog puhačkog orkestra, no glazbe nije nedostajalo jer se iz parkiranih automobila, kroz žamor ljudi koji se cjenkaju, probijala slavonska pjesma. Rukotvorine, knjige, vinili, namještaj, ukrasni predmeti, nakit, ratne memorabilije, filatelističke kolekcije, sve se to i ovaj put moglo vidjeti na Sajmu antikviteta, a nije nedostajalo ni bogate gastronomske ponude. Uz kavu odlično su nam išli čokoladni kolačići iz OPG-a "Tak slatko" iz Tenje, u kojima smo uživali nakon uvijek neizbježne langošice, kao i u kupinovu vinu iz OPG-a Završki iz Darde.

No najzanimljiviji “štand”, stolić na rasklapanje, na koji smo naišli na Sajmu, nalazio se na samom izlazu iz parka. Ondje smo susreli Dražena Magušića iz Brođanaca, koji je prodavao kvarc. “Izronio sam ga na jednom kupalištu u Batini. Pokušao sam ga prodati nekim institucijama, koje su mi rekle da nemaju novac. Pa eto mene na Sajmu. Navodno donosi sreću i radost”, rekao nam je Magušić.

Nikola Kučar
Katalog “mustri” tekstilnih rukotvorina
Na kolovoškom Sajmu antikviteta na štandu Zlatka Stipančevića pronašli smo neuglednu rukom uvezanu knjigu uzoraka, “mustri” tekstilnih rukotvorina. Riječ je o više mekih listova izrezanih od većih listova pak-papira, u ovom slučaju sa sačuvanim naljepnicama koje nam kazuju da je paket na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće putovao ekspresnom poštom iz Beča u Osijek trgovcu tekstilnom robom Juliusu Baueru. Julius Bauer svoj je ekskluzivni dućan tekstilne robe “K zlatnom zvonu” imao na onodobnom osječkom Korzu, u današnjoj Županijskoj ulici, na kućnom broju 5 u kući koju je za Melchiora Spisicha 1867. gradio osječki graditelj Vjekoslav Flambach, a u 20. stoljeću u njoj je živjela slavna osječka Mačkamama Paulina Hermann, rođena pl. Lobe. Na dvojezičnom, hrvatsko-njemačkom, Bauerovu memorandumu stoji: “Veliko skladište vunene i svilene pomod. robe platna, šifona, stolnjaka, ćilima, pokrivača, zavjesa i. t. d. Rubenina za gospodu i gospodje. Konfekcija za gospodje. Sezonske novosti. Podpuna svatbena oprema.” Poštanska naljepnica otkriva nam da je dio svoje ponude Bauer nabavljao iz najuglednijih bečkih veletrgovina. U ovom slučaju iz najveće austro-ugarske robne kuće tekstilom koju je 1863. utemeljio August Herzmansky i koja se nalazila na početku bečke trgovačke žile kucavice Mariahilferstrasse 26. Unutar improviziranih korica uvezani su meki listovi pak-papira s ušivenim raznovrsnim i raznobojnim uzorcima tekstilnih rukotvorina.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike