Osijek
U ODLIČNOM SU STANJU

Novi život gradskih atomskih skloništa
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Bude plesa i sporta, ali u roku od 24 sata vraćaju se svojoj namjeni

Grad Osijek raspisao je, i u međuvremenu zaključio, javni natječaj za davanje u zakup javnog skloništa na Vijencu Kraljeve Sutjeske. Prostor je to površine 160 četvornih metara, daje se u zakup na četiri godine. Početni iznos mjesečne najamnine, ovisno o namjeni, kreće se od 80 kuna za glazbene grupe, plesne skupine i udruge do 300 kuna za sportske klubove koji organiziraju tečajeve uz naplatu ili čiji članovi imaju obvezu plaćanja članarine. Za ostale sportske klubove početna je cijena 150 kuna.



Ovaj nas je natječaj još jednom podsjetio na zdrav način kojim se gradska administracija odnosi prema tzv. atomskim skloništima. Kada se na početku agresije Rusije na Ukrajinu pojavila psihoza straha od atomskog sukoba, mnogi su se zapitali gdje su u Osijeku skloništa i u kakvom su ona uopće stanju. Primjeri iz drugih gradova otkrili su kako su to zapušteni i zaboravljeni prostori. No u Osijeku posve druga situacija, druga filozofija.

Grad Osijek svoja je skloništa ponudio u najam, ona se koriste, u odličnom su stanju. Ta su skloništa tako u međuvremenu dobila novi smisao, ali ih je u slučaju izvanrednog stanja u roku od 24 sata moguće preobraziti za prvobitnu namjenu.

U Osijeku je, kažu bolji poznavatelji, ukupno 30 atomskih skloništa. Sedam ih se nalazi na površinama koje imaju javnu namjenu i njima upravlja Grad Osijek. Odlukom prijašnjih gradskih vlasti, kako bi se izbjeglo da ti prostori postanu tamna mjesta u koja nitko nikada ne kroči, ponuđena su u najam i gotovo sva imaju višegodišnje korisnike.

Slična receptura prihvaćena je i za skloništa u prostorima koji pripadaju višestambenim zgradama. I o njima se skrbe suvlasnici, a od mjesečnog najma prikupi se nešto sredstava za pričuvu. Treći tip skloništa su ona u dijelu robnih kuća, pa kako su i tu poznati vlasnici, i ta su skloništa u najmu.

Ni u jednom od gradskih skloništa, a, po svemu sudeći, ni u privatnim skloništima, neće vas dakle dočekati mrak zbog dotrajalih elektroinstalacija, ustajali zrak, kosturi mačaka i glodavaca... Suprotno tomu, situacija u gradskim skloništima takva je da se i doslovno ispred njih trebate izuti. Naime, većina je tih prostora u najmu sportsko-plesnih klubova, koji su podove obložili posebnim podlogama, na koje se ne staje svakodnevnom obućom. Istina je da u njima nema nikakvih kreveta, zaliha hrane, vode, kemikalija, toaleta..., svega onoga na što biste u slučaju ugroze prvo pomislili. Sustav djelovanja civilne zaštite u nas je, naime, drukčije organiziran.

Inače, atomska se skloništa prepoznaju po sustavu dvostrukih vrata - vanjskim debelim, betonskim, te unutrašnjim, metalnim, vratima. U pravilu, jedna je velika središnja prostorija, jedna manja i još dvije-tri nusprostorijice. Površinom skloništa variraju od 150 do 300 metara četvornih.

No pravila uporabe skloništa su jasna, uostalom, tako je naznačeno i u ovom posljednjem natječaju - budući zakupnik ne smije obavljati preinake skloništa bez suglasnosti Grada Osijeka. Zakupnik je dužan na zahtjev nadležnog tijela civilne zaštite, bez odgode, a najkasnije u roku od 24 sata od priopćenog zahtjeva, isprazniti sklonište od osoba i stvari i osposobiti ga za sklanjanje ljudi.

Dario Kuštro
SKLONIŠTE U ROBNOJ KUĆI SJENJAK
Jedno od skloništa koje nije na popisu gradskih, a pokraj kojeg mnogi svakodnevno prolaze jest ono u robnoj kući Sjenjak. U pothodniku cijelom je duljinom i sklonište, koje je zapravo podijeljeno na dva dijela. U onom prvom, uz prostor kojim se koristi Gradska četvrt, velika su betonska vrata gotovo uvijek otvorena, zatvaraju se samo ona manja, unutrašnja, čelična.

I to sklonište izgleda posve suprotno od očekivanoga, s obzirom na vojne doktrine. plesni studio je ondje našao svoj drugi dom, zidovi velike prostrane dvorane puni su mladenačkih optimističnih poruka. To je sklonište od onog drugog odvojeno čeličnim vratima, koja se u pravilu ne otvaraju, jer je ondje drugi zakupnik.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike