Mozaik
MADS MIKKELSEN DOLAZI NA 28. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Bit će mu uručeno Počasno
Srce Sarajeva, za izuzetan
doprinos filmskoj umjetnosti
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.

Danski glumac Mads Mikkelsen gost je ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala. Na Festivalu će 14. kolovoza u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan film Lov, u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu. Mikkelsenu će prije projekcije filma biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Danski glumac ovo je priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, nije mogao nazočiti.



Mikkelsen je rođen 1965. godine, u Danskoj, gdje je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu. Glumac podrijetlom iz Kopenhagena, svoju je profesionalnu karijeru počeo kao gimnastičar i plesač, ustrajno radeći na kazališnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvijezda u Danskoj i Skandinaviji. Njegov filmski debi bila je glavna uloga u uspješnoj internacionalnoj krimidrami "Diler", iz 1996., prvom dijelu trilogije koju je režirao Nicolas Winding Refn. Istu ulogu opakog dilera i narkomana reprizirao je u željno iščekivanom nastavku "Krv na mojim rukama: Diler 2". Za ovu ulogu osvojio je nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara. Deset godina kasnije odigrao je ulogu glavnog negativca Le Chiffre, u filmu o Jamesu Bondu "Casino Royale" te odigrao glavnu ulogu u za Oscara nominiranom filmu "Poslije vjenčanja" u režiji Susanne Bier. Godine 2009. ponovno je udružio snage s danskim redateljem Nicolasom Windingom Refnom u filmu "Uspon Valhalle", a 2010. nastupio je kao Draco u fantastičnoj 3D avanturi "Sudar titana". Uslijedili su filmovi "Tri mušketira" Paula W.S. Andersona, "Kraljevska afera" Nikolaja Arcela, "Neizbježna smrt" Charlieja Countrymana i "Lov" Thomasa Vinterberga, za koji je u Cannesu 2012. osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Posebno je poznat po seriji "Hannibal", u kojoj igra uspješnog psihologa i sociopatskog serijskog ubojicu dr. Hannibala Lectera, zasnovanog na liku iz romana Thomasa Harrisa. Bio je u žiriju na Filmskom festivalu u Cannesu 2016., a iste se godine pojavljuje i u "Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda" te u Marvelovom filmu "Dr. Strange". Godine 2017. snimio je triler "Arktik" te adaptaciju stripa "Polar" u režiji Jonasa Åkerlunda, objavljenoj na Netflixu. U skorije vrijeme Mikkelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu "Još jedna runda" Thomasa Vinterberga, koji je osvojio Oscara za najbolji međunarodni igrani film. T.K.
Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

HRT ORGANIZIRA FLASH MOB U PET HRVATSKIH GRADOVA NA “RIM TIM TAGI DIM”

Plesat će se i na osječkom mostu

Najčitanije iz rubrike