Osijek
U DOMU TEHNIKE

Mladi su kreativci školu
multimedije odmah svladali
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
Cilj radionice bio je približiti djeci tehnike multimedije koje se svakodnevno koriste

I ovoga ljeta osječki osnovnoškolci na aktivan i kreativan način provode ljetne praznike u Domu tehnike u Tvrđi, gdje se u okviru 20. Ljeta u Domu tehnike odvija niz radionica namijenjenih učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole. Nakon što smo nedavno posjetili Malu školu kiparstva pod vodstvom Ide Đurkić, koja je ove godine premijerno održana te je odmah naišla na odličan odaziv mladih kreativaca, koji su pet dana izrađivali reljefe od gline s motivima mrtve prirode, vlastite portrete i drugo, u srijedu je Glasova ekipa posjetila još jednu radionicu.



Riječ je o Maloj školi multimedije pod vodstvom Zorana Đurkića u organizaciji Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Đurkić nam je otkrio da je cilj te radionice u tri dana približiti djeci tehnike multimedije koje se danas svakodnevno koriste.

- Prvoga dana radili smo osnove fotografije te smo se u tom smislu bavili fotografskim temama, kako bi djeca uvidjela da fotografiranje nije tek puko "škljocanje", nego da je riječ o slikarskim i fotografskim temama koje prizlaze još iz 20. stoljeća i koje se nisu promijenile, kao što su portret, figura, scena i pejzaž. Drugoga dana bavili smo se videom, a trećeg, posljednjeg, dana radionice obrađivanjem materijala na računalu, kako bi djeca prema svojima idejama i željama napravila mali multimedijalni projekt od svega što su snimila - otkrio nam je voditelj Đurkić.

Sve to djeca su radila na terenu, bez puno opterećivanja tehnikom, zahtjevima fotografije i kvalitetom.

- Htjeli smo da osjete rad i kontakt s fotoaparatom, kako bi vidjela da mobitel nije samo za zabavu, nego da može poslužiti i kao sredstvo za učenje i proširivanje znanja i svijesti o fotografiji - dodaje Đurkić, koji je pun hvale za pet učenica koje su se odazvale na tu radionicu.

- Odlične su, njima je to prirodan medij, uz njega su odrasle, kao i druga djeca. Potpuno ga razumiju i svakodnevno se njime koriste, pa ne želimo prelaziti granicu i previše ih opterećivati tehničkim stvarima, više o tome mogu doznati u našem Foto klubu, a ovdje imaju priliku samostalno raditi, uključiti u to tekst i zvuk, kao i neke druge digitalne kombinacije i alate, te na kraju od toga složiti vlastiti zaokružen rad - rekao je Đurkić.

Lana Bukvić Buljubašić, od jeseni učenica 8. razreda OŠ Frana Krste Frankopana, na radionicu je došla na nagovor majke. Otkriva nam kako ju multimedija zanima te je već pohađala razne radionice vezane uz nju.

- Učile smo o umjetnom i prirodnom svjetlu, što je važno za dobru fotografiju, kako napraviti dobar portret, pejzaž i drugo - otkrila nam je Lana, koja je jako zadovoljna stečenim znanjem, koje će, dodaje, demonstrirati na društvenim mrežama. Uz nju, radionicu su još pohađale Anja Matek (OŠ Franje Krežme), Antonija Marković (OŠ Retfala) i Kata Markotić (OŠ Retfala), koja je s nama podijelila dojmove.

- Radionica je jako zanimljiva, naučili smo stvarno superstvari koje ćemo moći svakodnevno primjenjivati. Hodali smo po Tvrđi i fotografirali osobe, pejzažne teme koje smo poslije razdijelili u mape prema osvjetljenju, na osobe, figure, portrete itd. Mislim da smo na jako lijep način iskoristili slobodno vrijeme - zaključila je Kata.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike