Crna kronika
OPASNA VOŽNJA NA DVA KOTAČA

Vozio bicikl s čak 4,07 promila alkohola u krvi
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
Biciklist je zaustavljen u mjestu Španat kod Sopja, za dana, oko 12.30 sati...

Nakon dojave o nekontroliranom, krivudavom i za sudionike u prometu opasnom kretanju jednoga biciklista u mjestu Španat u općini Sopje, slatinska policija reagirala je upućivanjem policijske patrole radi nadzora prometa na mjesto događaja. Dojava se pokazala istinitom, pa je obavljeno alkotestiranje vozača bicikla, koje je pokazalo upravo nevjerojatan rezultat: u njega je utvrđena koncentracija od 4,07 g/kg.Taj neobični slučaj potaknuo je Policijsku upravu virovitičko-podravsku da biciklistima, ali i svim ostalim sudionicima u prometu uputi upozorenje, u kojem navodi da su pješaci i sudionici u prometu na biciklima, mopedima i motociklima najugroženije kategorije sudionika u prometu te da su na području Policijske uprave virovitičko-podravske najugroženija kategorija sudionika u prometu već dulji niz godina upravo vozači bicikla.

- Iako na vlastitu sigurnost u prometu najviše mogu utjecati oni sami, kršenjem prometnih pravila i prometnih propisa ugrožavaju u prvom redu sebe, ali negativno djeluju i na sigurnost ostalih sudionika u prometu, upozorava policija, navodeći da "posebno negativan utjecaj na sigurnost biciklista ima utjecaj alkohola u organizmu bicikliste, budući da je bicikl vozilo na dva kotača i zbog toga umanjene stabilnosti".

No upravo u vozača bicikla policijski službenici utvrđuju najveće koncentracije alkohola u organizmu. Slučaj u Španatu dogodio se u srijedu, 3. kolovoza 2022. godine u 12.30 sati, gdje je 45-godišnji vozač bicikla zatečen u nadzoru prometa s navedenom koncentracija od 4,07 g/kg.

Prema medicinskim iskustvima, za prosječnu osobu to može biti smrtna doza alkohola u organizmu, ali zatečeni biciklist s toliko alkohola vozio je bicikl, samo se nije držao desnog ruba kolnika. On je već od ranije poznat slatinskim policijskim službenicima jer mu je to ove godine već deveto zatjecanje u počinjenju prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja. Ovo je, međutim, daleko najveća otkrivena koncentracija alkohola u krvi.

Na učestalost nepoštovanja prometnih propisa biciklista na vlastitu štetu upozorava još jedan slučaj koji se dogodio istoga dana oko 19.30 u Ulici Tome Bakača u Virovitici. Vremešna biciklistica (72) tada se kretala nogostupom, dakle prometnom površinom koja nije namijenjena za vožnju biciklima te je bočnim ogledalom na biciklu udarila u metalni dio dvorišne ograde, pala na nogostup i zadobila lake ozlijede.

S obzirom na mnoštvo primjera nepoštovanja prometnih propisa biciklista i vozača motocikala, ali i na njihovu štetu, te ugrožavanja njihove sigurnosti na prometnicama Virovitičko-podravske županije, policija je ponovno pozvala te vozače na dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, a vozače drugih vozila da posebno obrate pozornost na ovu kategoriju sudionika u prometu, te da poštovanjem prometnih pravila i prometnih propisa pridonesu njihovoj sigurnosti.

Petar Žarković
SUDAR U SLATINI
U najugroženije kategorije sudionika u prometu policija je uvrstila i mopede i motocikle, a opravdanost upozorenja dokazuje i jučerašnji slučaj u Slatini, gdje je zamalo stradao motociklist, premda ne svojom krivnjom. U središtu Slatine, u Ulici braće Radić neposredno uz Trg sv. Josipa, dogodila se nesreća u kojoj je sudjelovao automobil slatinskih i motocikl koprivničkih registracijskih oznaka. Vozač auta uključivao se u promet a da nije provjerio može li to sa sigurnošću učiniti. Neopreznim izlaskom na glavnu prometnicu oduzeo je prednost nadolazećem motociklistu, koji kočenjem nije uspio izbjeći sudar. Motocikl se prevrnuo na bok i klizeći udario u lijevu bočnu stranu auta. Vozač motocikla prošao je srećom bez ozljeda, ali je na vozilima nastala materijalna šteta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽARI U TENJI I OSIJEKU

Molotovljevim koktelom zapalio tri pekarnice u jednoj noći

2

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA VINKOVCI

Zbog salmonele u svatovima dobio odštetu od 5500 kuna

3

PAS I NJEGOV VLASNIK IZGRIZENI U NAPADU U SL. BRODU

Novi napad opasnih pasa u Slavoniji