Dome slatki dome
INTERIJERI PRAKTIČNA I JEFTINA RJEŠENJA

Trikovima “povećajte” mali stambeni prostor
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Osim funkcionalnim dizajnom, prostor ćete maksimalno iskoristiti postavljanjem namještajem i opremom s ugrađenim spremištima

U urbanim sredinama većina obitelji živi u manjim stanovima. S obzirom na to da je kupnja većeg stana nešto što si rijetki mogu priuštiti, mnogi kod uređenja raznim trikovima stan pokušavaju učiniti praktičnijim i vizualno većim. Nekoliko sljedećih savjeta (trikova) pomoći će vam da vizualno povećate prostor i maksimalno iskoristite kvadrate koji vas okružuju.



Izuzetno praktično rješenje za stanove u kojima su prostori kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka povezani jest korištenje pulta, odnosno šanka, koji u ovom slučaju ima dvostruku ulogu. Prema kuhinji šank će biti organiziran kao dodatna radna ploha koja povećava njezinu funkcionalnost i uporabljivost, a prema boravku i blagovaonici kao komoda, tj. polica za odlaganje različitih predmeta i knjiga te postavljanje TV-a. Komoda može biti zatvorena kliznim ili zaokretnim vratima, ili otvorena poput police. Na ovaj način jedan element u prostoru ispunjava više funkcija i oslobađa prostor za postavljanje drugih potrebnih komada namještaja, ili organiziranje dodatne grupe u istom prostoru, npr. radne.

Pri uređenju manjih stambenih prostora svakako je preporučljivo koristiti elemente koji mogu biti višefunkcionalni. Ako dnevni boravak koristite i kao spavaonicu, a pritom vam je potreban velik ormar, primijenite originalno rješenje - uzdignuti ugradbeni ormar s kliznim vratima koji se prostire cijelom dužinom zida. Boju i materijal u tom slučaju uskladite s ostalim namještajem u prostoru. Osim uz pomoć originalnog i funkcionalnog dizajna, prostor ćete maksimalno iskoristiti postavljanjem komada namještaja i opreme s ugrađenim spremištima. To mogu biti garniture za sjedenje i bračni kreveti s kutijama za posteljinu, ugradbeni ormari kojima ćete iskoristiti punu dužinu i visinu zida te stvoriti veliki prostor za odlaganje stvari, ali i police i ormarići na zidovima koji će, ovisno o odabranoj boji i materijalu, biti naglašeniji ili neutralniji u prostoru.

Postavom ovakvih elemenata i dobrom iskorištenošću prostora, vizualno ćete ga povećati, jer neće biti potrebe za smještaj dodatnih ormara, polica ili komoda koji opterećuju prostor.

Tanja Kvorka
RADNA SOBA
Ako vam problem predstavlja vrlo mala dječja, ili spavaća soba koju želite iskoristiti i kao radnu, idealno je smjestiti krevet na povišenu poziciju iznad ormara. Njemu se pristupa dodatnim stepenastim elementima koji, osim za komunikaciju, služe i za odlaganje stvari. Radni stol s policama spretno se uklapa u prostor između ormara, kreveta i zida. Prostor se može organizirati kao spavaonica za jednu ili dvije osobe. U slučaju da je riječ o radnoj sobi koja je ujedno i dječja, isti taj radni stol idealan je i za obveze školaraca.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike