Kultura
NA TRGU BEĆARCA U PLETERNICI

Skulptura F. S. Kraussa čeka da joj šapnu svoj bećarac
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Poznati je slavonski etnolog, folklorist i filolog bio i skupljač bećaraca

Na Trgu bećarca u Pleternici među publikom će od sada sjediti i Friedrich Solomon Krauss, točnije, njegova skulptura "Šapni mi svoj bećarac", rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević.



Friedrich Solomon Krauss (1859. - 1938.), Pleterničanin, etnolog, folklorist i filolog, dobio je na Trgu svoju prvu skulpturu i stoga što je bio i skupljač bećaraca.

Bliska ljudima


- Rad na skulpturi trajao je nekoliko mjeseci, a sama lokacija, Trg bećarca, jedinstvena je, veliko nadahnuće i motivacija. Držim da skulptura mora imati ljudsku dimenziju i da mora zračiti emocijom. Mora imati tu dodanu vrijednost kako bi bila bliska ljudima, a ne biti nedodirljiv spomenik. To je nekako i moje životna kiparska misija. Vodila sam se time kada sam radila sve druge postavljene skulpture, a sada i Kraussa - rekla je autorica Kostanjević.

Postavljanje skulpture organizirala je Javna ustanova Pleternica u suradnji s Gradom Pleternicom, Poduzetničkim centrom Pleternica i TZ-om grada Pleternice, uz sudjelovanje KUD-ova: Orljava, Svilenka i Zavičajnog KUD-a Rama Pleternica. Jasno je da predstavljanje skulpture nije moglo proći bez pjevanja bećaraca, pa i onih pomalo "masnih".

Tko je bio Friedrich Solomon Krauss ? Kako ga je predstavio Mario Katić, povjesničar, arhivist i voditelj Muzeja bećarca.

- Majka mu je zasigurno bila iz Pleternice, a on je svoje djetinjstvo proveo u Požegi gdje je završio i Gimnaziju, a zatim je otišao u Beč studirati klasičnu filologiju i povijest, na čemu je i doktorirao 1882. Potaknut pričama svoje majke, započinje istraživati narodne priče i običaje. Godine 1883. izdaje "Legende i bajke Južnih Slavena". Bio je to početak njegova rada na istraživanju rubnih tema, a posebice je istraživao erotski folklor. Surađivao je s nizom vodećih znanstvenika iz područja psihoanalize (Freud, Boas, Bloch), te objavio građu iz područja istraživanja spolnog morala i erotskog folklora cijelog svijeta. Kraus je umro u predvečerje Drugog svjetskog rata, stigmatiziran kao pornograf i uglavnom zaboravljen, no nakon današnjeg "povratka" u Pleternicu, zasigurno će u budućnosti postati izazov i nadahnuće za neka nova istraživanja - ispričao je Katić.

Veliki projekt


Postavljanje Kraussove skulpture na Trgu bećarca dio je velikog projekta "Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)", u koji su uključeni i Kutjevo i Pakrac, a vrijedan je 65 milijuna kuna. Čak 85 posto novca osigurano je iz EU-a, a od navedenog iznosa 30 milijuna kuna odnosi se na aktivnosti u Pleternici. Kako je rekla ravnateljica JU Pleternica Jasna Hoffmann.

- Već gotovo četiri godine imamo ovaj Trg bećarca, uskoro ćemo otvoriti i Muzej bećarca, koji je jedinstven ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, a predstavljat će nematerijalnu kulturu baštinu Slavonije, Baranje i Srijema, ulogu bećarca kroz život pojedinca, kroz narodne običaje, gdje se rado pjevao i pjeva se i danas. Pri tom je skulptura Kraussa za Trg bećarca iznimno zanimljiva jer svaki projekt koji Grad Pleternica provodi, osim infrastrukture, sadržava edukaciju, promociju i gledamo da uvijek ima ono nešto što će ga izdvojiti iz mase projekata - rekla je Hoffmann.

Branka STARČEVIĆ - TESARI
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike