Regija
SUSRET DOMAĆIH I ISELJENIH MJEŠTANA KAPELNE

Osam kuća zaredom prazno
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
U selu uglavnom žive Srbi i Hrvati, a od nekadašnjih 900 ostalo je 300 mještana
KAPELNA



I ove godine nastavljena je tradicija okupljanja domaćih i iseljenih mještana Kapelne, njihove rodbine i prijatelja.



Naime, u tom malom selu viljevačke općine održan je 16. Susret Kapelčana, koji je započeo svečanom liturgijom u crkvi Svete Trojice koju je predvodio protojerej Jovan Šaulić, paroh medinački u miru. Obraćajući se vjernicima, protojerej Šaulić pozvao je na jedinstvo svih vjera i nacija. ‘‘Svi smo mi od Boga stvoreni da budemo ljudi, pogotovo u ovim teškim vremenima‘‘, naglasio je medinački paroh u miru.

Nakon liturgije slijedilo je narodno veselje u Društvenom domu uz domaće specijalitete, zabavu i ugodne razgovore i prisjećanje na prošla vremena. Jedan od organizatora susreta je Dalibor Dakić, aktivni mještanin Kapelne i zamjenik načelnika Općine Viljevo, koji ističe kako je osnovni cilj susreta okupljanje svih domaćih i iseljenih Kapelčana, ali i dolazak prijatelja iz drugih mjesta.

- To je prilika da se bar na jedan dan okupe svi u selu i ugodno druže. Ozračje u selu na nekoliko dana postane življe i radosnije. Hvala svima koji su došli na ovo druženje i svojom nazočnošću uveličali događaj te pozivamo sve na okupljanje i sljedeće godine - rekao je Dakić, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji susreta.

Dakić je podsjetio kako je Kapelna nekada imala nešto više od 900 stanovnika, a danas ih je oko 300. Oni koji su ostali žive od mješovite poljoprivrede ili su zaposleni u tvrtkama u Donjem Miholjcu.

- Domaćih je, nažalost, sve manje. Novorođenih Kapelčana gotovo da i nema, a ekonomska situacija natjerala je većinu stanovnika da potraže bolje uvjete za život negdje dalje - rekao je Dakić, koji ima OPG i bavi se bavi poljoprivredom.

- Pokušao sam raditi u poduzeću, ali sam se ipak odlučio za poljoprivredu. Držim ovce, krmače i tovnu junad. Obrađujem 60 jutara zemlje. Djeca pomažu kada stignu, a tu je i supruga - pojašnjava.

Zahvaljujući njegovoj ustrajnosti, obnovljen je društveni dom u središtu sela, koji je dobio novi krov i vanjsku stolariju te je iznutra uređen i opremljen. Dosadašnju obnovu financirala je Općina uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Slijedi uređenje vanjske ovojnice, čime bi dom potpuno bio obnovljen. U posljednjih šest godina Općina Viljevo je financirala i izgradnju mrtvačnice, dječjeg igrališta kod područne škole i asfaltiranje ceste do groblja.

U selu žive Srbi, Hrvati i Romi. Dalibor Dakić je na čelu Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Viljevo.

- Na vjeru ne gledamo. Svoje volimo, tuđe poštujemo. Ratnih godina u selo su došli protjerani Hrvati iz Srijema. Surađujemo i borimo se zajedno za naše selo. Ljudi složno žive. Najveći problem je što mladi odlaze i selo ostaje pusto. Ima dijelova u ulicama gdje je osam kuća zaredom prazno - kaže Dakić.

Potporu okupljanju Kapelčana dala je Općina Viljevo.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike