Mozaik
U ĐAKOVU SE SNIMA DRUGI FILM MARIJA ŠULINE

Pala je prva klapa “Žene s gumenim rukavicama”
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
U središtu drame je školska čistačica Mirna, koja zrcali nepravdu sustava

U đakovačkoj OŠ Vladimira Nazora u ponedjeljak je pala prva klapa filma "Žena s gumenim rukavicama" koji je podržao Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Redatelj i producent filma Đakovčanin Mario Šulina, okupio je samu kremu osječke glumačke scene, kao i mladih glumaca čije vrijeme tek dolazi.



Socijalna je to drama u čijem je središtu prosvjed prosvjetara za veću plaću, dok je glavni lik školska čistačica Mirna, u čijoj je ulozi prvakinja Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Areta Ćurković. Nacionalna prvakinja drame HNK Osijek Sandra Lončarić u ulozi druge školske spremačice, Miroslav Čabraja, Ivan Čačić, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Antonio Jakupčević, Selena Andrić, Ivana Vukićević, Antonija Mrkonjić, Zdravko Šinjori te mnogi drugi, čine glumački postav u ovome filmu. U liku, točnije životu Mirne, prepoznat će se mnogi. Jer, dok prosvjetari u štrajku ne rade, čistačica Mirna i dalje obavlja svoje radne aktivnosti, prosvjednicima kuha kavu, na usluzi je kao i inače. Mirnin život teška je priča - vidljivi ožiljak svjedok je muževe teške ruke, djeca su otišla van, brine o nepokretnoj majci, a, iako cijeli prosvjed prosvjetara za nju teče radno, on većom plaćom rezultira samo za njih, no ne i za Mirnu. Scenarij su napisali Franjo Nagulov i Ivor Martinić.

Pojedinac i sustav


Slojevita je to priča o pojedincu u sustavu nepravde. Ili o pojedincu u nepravdi sustava.

- Svaki pojedinac koji je konkretno izigran, a danas ih je u društvu sve više i više, treba pustiti svoj glas za pravdu i istinu, ali najčešće ljudi iz te borbe iziđu izigrani i povrijeđeni, i onda odustaju, ili ostaju nekako u ‘sredini‘ i opet osuđivani od pojedinaca da su u svom komforu. Nikako ne valja to što, zapravo mi se čini da onaj ‘mali obični čovjek‘ koji se samo trudi biti pošten kroz život i nekako imati svoj skromni svijet normalno i ljudski dostatan za život, kakav-takav, ali svoj, nije popularan u današnjem društvu. Svi društveno statusno kao za njih rade, ali oni to najmanje osjete - kaže o liku Mirne Areta Ćurković. Mirna je žena iz susjedstva koju poznajemo svi. Ili ju, ipak, uopće ne poznajemo, ne primjećujemo, jer nam se njezin život činiti tako prosječan, rutiniran, dosadan. Ne primjećuje ju ni sustav, pa iz štrajka ona ne izlazi s većom plaćom, no i nakon tog razočarenja treba nastaviti dalje. Njezin život pun je bitaka, svaki dan je nova borba, a ona je mala, velika žena koja ih vodi na svoj način, pa makar se to glasnoj manjini to činilo pretihim, nevidljivim.

Uloga Mirne nije glamurozna, nije ‘skrivena‘ iza humora, nego je ogoljena životom u svoj njegovoj grubosti i nepravdi. Kako na takve uloge gleda Areta Ćurković? – Pa, prilično su zahtjevne, jer se glumac izlaže u nekoj čistoći, interpretaciji bez neke ‘posebne glume‘, odnosno pokušavaš se samo iznutra staviti u kožu i tijelo Mirne, pokušavaš tražiti njezine osjećaje, reakciju, bol, a na kraju i otupjelost od svih povrjeđivanja koje je doživjela, no i one iskrice u čovjeku koja se ne smije nikada ugasiti, pa makar i tinjala. Mirna ju čuva. Naš lik ipak ne odustaje, ima ‘nadu‘, što mislim da je lijepo i da ona obnavlja i koliko bilo teško to joj nitko ne može oduzeti - da se nada i vjeruje u nešto bolje, nekada - kaže Ćurković.Nakon filma "Adam", socijalne drame s jakom ratnom pozadinom i porukom o univerzalnosti nenasilja nad djecom, Šulina filmom "Žena s gumenim rukavicama" kroz lik čistačice Mirne donosi tešku priču o pojedincu u vrtlogu sustava i kako, u njemu nevidljiv, nastaviti dalje. Prepoznao je to i HAVC, izdvojivši sredstva za ovaj film, a financijski su ga poduprli i Grad Đakovo te Osječko-baranjska županija.

Festivalska očekivanja


- Film je to o socijalnoj nepravdi koja se preslikava i na mnogo drugih situacija - kaže o svom drugom filmu Šulina, novo redateljsko ime, čiji je prvijenac "Adam" na pet festivala pobrao nagrade, a ušao je i u official selection na još niz (međunarodnih) festivala, među kojima i na 13. NNW International Film Festival u Poljskoj, gdje se našao i za Oscara nominirani "Quo vadis, Aida?", a gdje je "Adam" preveden i na poljski. Svojim rezultatima i festivalskim putom zagolicao je potom i pozornost HAVC-a koji je pretočen u financijsko praćenje "Žene s gumenim rukavicama".

Osim u Nazorovoj OŠ, snimanje će biti i na odmorištu A5, a za potrebe snimanja scena odlaska štrajkaša na prosvjed u Zagreb, kao i na još nekim lokacijama. Snimanje će trajati do 15. kolovoza, a Šulina najavljuje slanje filma na hrvatske i međunarodne festivale, među kojima i onaj u Puli.

Suzana Župan
Uvijek vjerujem u najbolji ishod
Prvakinja osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Areta Ćurković govori kakav je izazov glumcu raditi s redateljem čije vrijeme tek dolazi. - Nikada ne razmišljam na taj način kod prihvaćanja angažmana. Svakako da trebamo graditi naš odnos, povjerenje, i onda napraviti najbolje što možemo - naš film. Uvijek vjerujem u najbolji ishod na kraju, ma koliko u procesu bilo preispitivanja i ponekad strepnji kako i što, no u konačnici sam na pozitivnoj strani, i to mi je nekako zajedničko s Mirnom, vjerujem i nadam se - kaže Areta Ćurković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike