Crna kronika
SLAVONSKI HGSS-OVCI U AKCIJI

Spašen višestruko ozlijeđeni biciklist u šumi kod Virovitice
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.

I slavonski pripadnici HGSS-a imaju pune ruke posla. U petak su spasili unesrećenog biciklista kod Virovitice, a kako spašavatelji navode, sretna okolnost ovog događaja je prohodan šumski put i otvorene rampe na pristupnim šumskim putevima koje su uvelike pomogle pri dolasku do biciklista.



- Tijekom jutarnjih sati na dežurni telefon HGSS stanice Orahovica došao je poziv biciklistice da je jedan od njezinih kolega biciklista pao s bicikla i zadobio brojne ozljede. Iako je biciklist zadobio više traumatskih ozljeda, za kratko vrijeme adekvatno je zbrinut i transportiran do najbližeg pristupnog puta gdje je predan djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-Podravske županije. Lokacija unesrećene osobe bila je udaljena šest kilometara od najbližeg pristupnog puta i na šumskom gospodarskom području u okolici Virovitice. Na takvim mjestima dodatne otegotne okolnosti najčešće su spuštene i zaključane rampe i neadekvatni pristupni putevi. Nova i dobro opremljena terenska vozila bitan su resurs u ovakvim akcijama kako bi na što lakši način riješili i najzahtjevnije intervencije - doznajemo iz HGSS-a.

Iz HGSS-a savjetuju građanima da u slučaju nesreće sačuvaju prisebnost, smire sebe i druge, te zaštite unesrećenog i sebe od neposredne opasnosti, na primjer od pada, od hladnoće, sunca, vlage i slično, na najbolji mogući način.

- Pružite unesrećenom prvu pomoć u okviru svog znanja i mogućnosti. Označite mjesto nesreće ili mjesto gdje se unesrećeni nalazi (osobito zimi) i hitno o nesreći obavijestite HGSS. Obavijest o nesreći u planini ili drugom teško pristupačnom terenu gdje je potrebna pomoć HGSS-a može se predati pozivom na broj telefona 112, preko pozivnih telefona stanica HGSS-a..., preko policije telefonom 192, preko stanica hitne medicinske pomoći telefonom.

- Najefikasniji poziv za pomoć je onaj uz koji se jave GPS koordinate mjesta nesreće učitane s pametnog telefona. Lokaciju nesreće moguće je naznačiti i mahanjem astrofolijom (srebrna strana), a u sumrak ili ako je mjesto sjenovito bljeskalicom fotoaparata ili mobitela - savjeti su HGSS-a. S.Lacić
6

kilometara nalazio se ozlijeđeni biciklist od najbližeg pristupnog puta

Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

Najčitanije iz rubrike