Kultura
U GALERIJI ARHEOLOŠKOG MUZEJA U ZAGREBU

Putujuća izložba "Tokyo Before/After"
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.
Putujuća izložba "Tokyo Before/After", s 80 fotografija japanskih umjetnika koje prikazuju povijesni i suvremeni Tokio, megagrad koji ima mnogo lica, otvara se 3. kolovoza u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Fotografije su podijeljene u dvije skupine - povijesne iz razdoblje od 1930-ih do 1940-ih godina prošlog stoljeća, prikazane su u kontrastu sa suvremenim djelima nastalim nakon 2010. godine. Prije Drugog svjetskog rata Tokio je dovršavao urbani strukturni okvir suvremene metropole, a fotografi su iskoristili uznapredovalu tehničku razinu svog medija kako bi u trenutku uhvatili slike živahnog, urbanog prostora, gdje koegzistiraju tradicionalno i moderno, ali se u isto vrijeme i sukobljavaju. Nasuprot tome, nakon 2010., Tokio obuhvaća fluidno društveno stanje ere nakon velikog potresa u istočnom Japanu i doživljava još veću transformaciju, ciljajući prema Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

"Uznapredovala digitalizacija fotografske metode utječe na karakteristike fotografskog izražaja, stoga su individualnost i gledište svakog umjetnika jasniji nego ikad. Uspoređujući dvije skupine fotografija iz tih različitih razdoblja, vizure Tokija u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti izrazito se pojačavaju", ističe se u najavi.

Prije Hrvatske izložba je putovala svijetom, pa je tako predstavljena u Kanadi, SAD-u, Meksiku, Brazilu, Rusiji, Njemačkoj i Omanu, a nakon Zagreba odlazi u Iran i Egipat. Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza, a ulaz je besplatan. Organizatori zagrebačke izložbe su Japanska fondacija, Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj i Arheološki muzej u Zagrebu. H
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike