Osijek
RADOVI DOBRO NAPREDUJU

Sve se više nazire izgled Gospodarskog centra
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.
Gospodarski centar strateški je projekt koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu i gospodarsku vidljivost regije

U ove ljetne dane Osijek je jedno veliko gradilište. Nekoliko je uistinu velikih projekata izgradnje u tijeku, a jedno se nalazi u neposrednoj blizini Sportsko-zračne luke Čepin. Naime, na ulazu u Osijek, na gradilištu uz S-cestu, koja spaja zapadni i južni dio grada, sve se više nazire konačni izgled prve zgrade Gospodarskog centra. U pratnji voditelja gradilišta, ovaj je županijski projekt, koji se gradi u suradnji s Gradom Osijekom, obišao osječko-baranjski župan Ivan Anušić.



- Radovi idu ugovorenom dinamikom i mogu reći da smo zadovoljni. Gospodarski centar strateški je projekt koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu, što će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikacija. Investicija je to koja je bila nužna Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, ali i cijelom istoku Hrvatske. Sajmovanje ćemo time iz neuvjetnog prostora preseliti u nove, moderno opremljene prostore Gospodarskog centra i time podići razinu kvalitete sajmovanja u gradu i županiji – rekao je Anušić prilikom obilaska.


Brz pristup


Gospodarski centar osigurat će prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Županije, a i cijele istočne Hrvatske. Pogodnost lokacije za gospodarske sadržaje je prometna povezanost, s obzirom na dvije obilaznice i autocestu A5. Tako od čvorišta Osijek na autocesti A5 kod Josipovca, preko Južne osječke obilaznice (obilaznica 106. brigade ZNG RH) i S-ceste do Gospodarskog centra treba samo 10-ak minuta. Brzo će se do Gospodarskog centra moći doći i iz smjera istoka, odnosno Zračne luke Osijek kod Klise, za najviše 20 minuta bez stajanja. Također će, nakon izgradnje podvožnjaka na Čepinskoj, pristup Gospodarskom centru biti olakšan i iz središta Osijeka.

Zgrada 1., čiji se dovršetak očekuje do kraja ove godine, omogućit će poduzetnicima, obrtima i drugim gospodarskim subjektima da izlože i komercijaliziraju svoje proizvode, nađu nova tržišta i strateške partnere. Time će poduprijeti kapacitete poduzetnika i gospodarstvenika za rast na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom tržištu te potaknuti ulaganja u inovacije i nove tehnologije. Sajamski prostor bit će modularan i prilagođavati se potrebama izlagača. Izlagačima će na raspolaganju biti i prostorije za prezentacije, poslovne sastanke i druge događaje. Na Pampasu tako sajmova uskoro neće biti, ponovno će biti samo streljana i kuglana, dom vrsnim sportašima, "a sajmovanje će se u cijelosti premjestiti u ovaj prostor gdje će se gospodarske aktivnosti na korist cijele naše zajednice odvijati svih 365 dana u godini", poručio je Anušić.

Održiva gradnja


Zgrada sajamskog prostora bit će multifunkcionalan objekt, mješovite namjene, površine gotovo 5000 četvornih metara.

- Projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama. Objekt će imati dvije etaže. Sam izložbeni prostor bit će smješten u prizemlju, a uz njega se također nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije te druge događaje i popratne aktivnosti. Kat je namijenjen za uredske prostore – istaknuo je župan Anušić. Nema sumnje kako će nova zgrada, osim kvalitetne vizure, pridonijeti revitalizaciji ovog dijela Osijeka.

Naposljetku, ništa manje vrijedna informacija je kako se ovaj projekt, vrijedan 65,5 milijuna kuna, realizira i s 45 milijuna kuna sufinanciranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Dario Kuštro
PODIZANJE GOSPODARSKE VIDLJIVOSTI
Vjerujem da će Osijek ovime znatno podići svoju gospodarsku vidljivost i na području cijele Slavonije, ali i izvan granica Hrvatske. Posebno veseli što je vidljiva suradnja na svim razinama, od Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. U novom razdoblju nastavit ćemo pratiti ovaj projekt koji će imati priliku za prijavu i ostalih zgrada koje će nuditi prilike za poslovanje malim i srednjim poduzetnicima, rekla je svojevremeno ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike