Mozaik
ZAVRŠENO JOŠ JEDNO IZDANJE FESTIVALA

Propeler Motovuna
za film “Ratni konj”
Objavljeno 31. srpnja, 2022.
Nagrada žirija kritičara FIPRESCI pripala je filmu “Sveti duh”, a “Motovunski kratki” animiranom “Prodavači leda”

Pobjednik ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, odnosno dobitnik glavne nagrade Propelera Motovuna, američki je film "Ratni konj" u režiji Riley Keough i Gine Gammell koji prati živote mladih pripadnika plemena Lakota, objavljeno je na konferenciji za novinare u subotu u Motovunu.



O dobitniku nagrade odlučio je glavni žiri u kojemu su bili Piotr Domalewski, Goran Dukić i prošlogodišnja dobitnica Propelera Motovuna Ninja Thyberg. "Iskren i majstorski izrežiran film, od početka do kraja obilježen nevjerojatnim glumačkim izvedbama. Brutalan koliko i sladak te uvijek vjeran svojim protagonistima i njihovu svijetu", obrazloženje je žirija prilikom donošenja odluke o dobitniku Propelera Motovuna.

Nagrada žirija kritičara FIPRESCI pripala je filmu "Sveti duh" Cheme Garcíje Ibarre. Osvrnuvši se na težak zadatak odabira najboljeg ostvarenja u motovunskoj selekciji, članovi žirija Midhat Ajanović, Tim Lindemann i Marko Stojiljković jednoglasnu su odluku obrazložili tvrdnjom da su ove godine, kako su rekli, "imali sreće jer se jedan film posebno istaknuo svojom originalnošću, snažnim kontrastom između tople palete boja i naklonjenosti likovima s jedne strane te mračne priče s druge, između retrodizajna te jasnog i preciznog viđenja suvremenog svijeta, a naposljetku i po humoru kojim je tako raskošno začinjen".

Žiri "Motovunski kratki" nagradu je dodijelio animiranom uratku "Prodavači leda" Portugalca Joãoa Gonzaleza. "Ovaj nas je animirani film ostavio bez riječi i u suzama. Svojom slojevitošću zadire u brojne teme, od ljubavi i gubitka do globalne ekonomije i ekološke kataklizme. Sva ta važna pitanja obrađena su s nevjerojatnom suptilnošću i vještinom, dramaturški i stilski. Ovo poetično umjetničko djelo zaslužuje ući u stalni postav svakog muzeja suvremene umjetnosti", obrazložili su među ostalim svoju odluku članovi žirija Jing Hasse, Mo Harawe i Andrej Korovljev.

Posebno priznanje otišlo je filmu "Ukrotiteljica" Alcibiadea Cohena, dok je nagrada za najbolji hrvatski kratki film Corto Montonese dodijeljena Lani Barić za "Snjeguljicu".

U pet dana festivala, od utorak do subote, motovunskim kinima i uličicama "promarširalo" je 112 filmova, deseci volontera i tisuće posjetitelja. Bogatom glazbenom programu pridonijeli su i brojni filmovi, a nezaboravno audiovizualno iskustvo priuštila su braća Sinkauz izvedbom glazbe koju su skladali za projekciju kultnog švedskog filma "Vještice: Povijest magije kroz stoljeća" koji ove godine slavi stotu obljetnicu.

Inače, počasnu nagradu Maverick Motovuna ove godine dobio je beogradski redatelj Goran Marković, čiji su hitovi "Nacionalna klasa" i "Majstori, majstori" bili u popratnom programu. Priznanje za više od pola stoljeća djelovanja primio je ugledni asistent kamere Ranko Mitić, koji je snimio više od 300 filmova, a motovunskoj se publici predstavio kultnim kratkim dokumentarcem "Mala seoska priredba".

Tanja Kvorka
Prvo prvenstvo u filmskoj pantomimi
Pretposljednjeg dana festivala začela se nova tradicija, nikada ranije viđena na Motovunu. Morana Zibar je za, u početku stidljive, a poslije poprilično ekspresivne, goste organizirala Svjetsko prvenstvo u filmskoj pantomimi. U početku su natjecatelji olako posezali za joker-filmovima Toma Cruisea, ali brzo se ostvarila simbioza pokreta i filmskog znanja. U posljednjoj rundi ostala je krema pantomimičarske elite. Tomislav i Ramona u finalnoj rundi pogodili su deset filmova u tri minute, a za prvi pogodak trebalo im je sedam sekundi.

Nagrada za najbolji hrvatski kratki film Corto Montonese dodijeljena Lani Barić za “Snjeguljicu”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike