Magazin
TJEDNI OSVRT

Američki PR mag Alex Braun teško da će spasiti SDP
Objavljeno 30. srpnja, 2022.

Iako je do sljedećih redovitih parlamentarnih izbora ostalo gotovo dvije i pol godine, SDP, još uvijek stožerna stranka ljevice, ali s dramatično poljuljanim rejtingom i imidžem, već je vrlo ozbiljno krenuo s pripremama. Smišljaju se sva moguća rješenja koja bi ih eventualno spasila od još jednog izbornog fijaska.



Kako se doznaje, sa SDP-om ponovno surađuje američki PR stručnjak Alex Braun, koji je već radio za stranku dok ju je vodio današnji predsjednik države Zoran Milanović. Navodni američki PR čarobnjak i SDP uporno slažu plan za rušenje HDZ-a, a prema dostupnim informacijama stvara se i Kukuriku koalicija 2. Ali, bit će tu i previše teškog posla, što bi se reklo, dubokog oranja. Nedavno je održan i sastanak Predsjedništva stranke kojemu se pridružio Klub zastupnika, predsjednici organizacija iz četiri velika grada - Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka te SDP-ovi župani. Na sastanku je videovezom bio i Braun, koji je SDP-ovcima prezentirao rezultate velikog istraživanja koje je provjerilo političke preferencije birača, otkrilo koji im je profil, u čemu se razlikuju njihovi i birači Možemo!, koje ih teme najviše zanimaju, kako zadržati svoje birače i privući nove, ali i kako vide aktualnog predsjednika stranke Peđu Grbina. Uglavnom, ništa specijalno novo i nepoznato, pa, kako predviđaju politički analitičari, SDP će ipak u za tako opsežan posao u kratkom roku teško do svih mogućih promjena i transformacija koje bi vratile povjerenje birača. Naime, kako bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić, tako i sadašnji Grbin, u programskom, organizacijskom kao i svakom drugom smislu nisu nimalo pomaknuli stranku gdje ju je ostavio Milanović. A to potvrđuje, primjerice, i još jedna bitna činjenica - da se sada održavaju parlamentarni izbori, SDP, premda bi čak i zbroj rejtinga lijevih i potencijalno im srodnih stranaka sugerirao drukčije, ne bi imao nikakve šanse poraziti HDZ Andreja Plenkovića. U ovome trenutku jednostavno su nemoćni jer ni u sadržajnom ni političkom smislu SDP nije prepoznatljiv.

Nadalje, i SDP-ov koalicijski potencijal s Možemo! i Centrom još je daleko od ostvarivog te kao takav vrlo upitan. Pa ni tu PR mag Alex Braun, koji treba smisliti strategiju kako SDP dovesti na vlast, neće previše pomoći. Jer, Braun je, doduše, 2015. pomogao Milanoviću, ali ipak nije uspio spasiti ljevicu od izbornog poraza. Dakle, s njim ili bez njega, i bez nekakvog tektonskog preokreta, teško da možemo očekivati senzaciju na ljevici.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike