TvObzor
OD SRIJEDE, 3. KOLOVOZA NA HTV1

Ljubavna priča u seriji “Saga o Forsyteima”
Objavljeno 29. srpnja, 2022.

U srijedu, 3. kolovoza Hrvatska radiotelevizija na Prvom programu (HRT-HTV1) u 21.05 prikazuje prvi nastavak dramske serije “Saga o Forsyteima”, snimljene prema poznatom književnom djelu Johna Galsworthyja. “The Forsyte Saga”, koji je izlazio u nastavcima između 1906. i 1920., postao je najčitaniji roman na američkim sveučilištima dvadesetih godina i pomogao je Galsworthyju da 1932. osvoji Nobelovu nagradu za književnost.



Prva dva Galsworthyjeva romana, “Vlasnik” i “Na sudu”, obuhvaćena su prvom sezonom serije, a u drugoj sezoni ekranizirana je treća knjiga “Za iznajmljivanje” koja završava trilogiju o Forsyteima. “Saga o Forsyteima” nominirana je za British National Television Award u kategoriji za najbolju dramsku seriju 2002. godine.

Ova ljubavna priča protkana je osjećajima koji se mijenjaju poput slika kaleidoskopa. Damian Lewis tumači lik pohlepnoga i nesretnoga Soamesa Forsytea zaručenoga za Irene (Gina McKee). Ioan Gruffudd nastupa u ulozi strastvenoga arhitekta Bosinneya, a Rupert Graves u ulozi mladoga Jolyona Forsytea. Tu je i Corin Redgrave kao obiteljski patrijarh stari Jolyon. Obitelj Forsyte upoznajemo na primanju u povodu zaruka Winifred Forsyte za naočitoga, ali siromašnoga Montaguea Dartiea. Izostaje samo mladi Joylon koji njeguje svoju bolesnu kćer, ali i ljubav prema njezinoj dadilji Hélene. On će uskoro pobjeći s Hélene i time izazvati skandal. Radnja se nastavlja devet godina poslije.

Naslovne uloge u seriji “Saga o Forsyteima” tumače Damian Lewis, Corin Redgrave, Rupert Graves, Amanda Root, Gillian Kearney, Ioan Gruffudd, John Carlisle i Christian Coulson, scenarij potpisuju Jan McVerry i Stephen Mallatratt, a režiju Christopher Menaul, David Moore i Arnav Chakravarti. D.M.
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike