Dome slatki dome
LJETNO CVIJEĆE

Pravilnom njegom za duže vrijeme cvatnje
Objavljeno 28. srpnja, 2022.
Zahtijevaju svakodnevno zalijevanje, a najbolje ih je zalijevati navečer, jer će imati dovoljno vremena da uzmu potrebnu vodu

Cvjetnice su uglavnom u punom cvatu. Vrijeme cvatnje možete i produžiti pravilnom njegom cvijeća. Jednom kada cvjetnice dostignu svoju punu veličinu i popune posudu, potrebno im je osigurati dovoljno vode. Ispod cvjetnih posuda stavite podložak koji će skupljati vodu koja iziđe kroz rupe za drenažu.



Tijekom vrelih dana biljke zahtijevaju svakodnevno zalijevanje. Najbolje ih je zalijevati navečer, jer će imati dovoljno vremena da uzmu potrebnu vodu. Posebno velike biljke zahtijevaju zalijevanje dvaput dnevno, primjerice hibiskus. Osim toga, izuzetno visoke biljke potrebno je skratiti sredinom ljeta. Iako će poslije cvjetati, spasit će vas borbe s visokim izdancima. Dobar kandidat za to skraćivanje je Buddleja davidii.

Petunije su u punom cvatu i već uveliko vise s oboda posuda. Sad je najvažnije redovito ih prihranjivati kako bi cvjetovi bili bujni. Pri svakom drugom zalijevanju dodajte tekuće gnojivo u vodu. Petunije koje ne izgledaju baš najbolje skratite, a svaki peti izdanak odrežite do zemlje. Ako su vam petunije bez cvjetova, ili s cvjetovima samo na vrhovima i s malo lišća, vrijeme je da ih dobro orežete. Izdanke skratite do visine od oko tri cm, ili do ruba cvjetne posude. Uklonite sve uvele cvjetove. Nakon toga dobro ih zalijte i prihranite sporo oslobađajućim gnojivom. Lišće koleusa održite zdravim i krupnim tako što ćete redovito uklanjati pupove cvjetova. l pepelnica je bolest koja često napada cinije. Pepelnicu je najbolje tretirati prije nego što se pojavi. Ako se već pojavila, morat ćete uložiti mnogo više truda, a ni tada uspjeh nije zajamčen.

Begonije i salvije imaju izuzetno nježne izdanke. Ljeto je vrijeme iznenadnih oluja. Da biste zaštitili ove cvjetnice, postavite ih na zaštićeno mjesto i zavežite za odgovarajući štap.

Većina zna da se uklanjanjem uvelih cvjetova produžava cvjetna sezona. Uvele cvjetove uklanjajte dvaput tjedno. Dršku cvijeta odlomite što bliže bazi na stabljici, a potom cvijet bacite na kompostište.

Jasminka Knežević
VLAŽNO VRIJEME
Mnoge cvjetnice osjetljive su na vlažno vrijeme. Tada je najveća vjerojatnost pojave gljivičnih bolesti. One se najčešće javljaju kod gusto posađenih cvjetnica. Najpodložnije su: begonije, cinije, geranije… Prevencija je redovito uklanjanje uvelog lišća i cvjetova i održavanje biljaka u dobroj kondiciji. l calibrachoa se zalijeva tek kad joj je površinski sloj zemlje suh. Ako biljka ne izgleda najbolje, ošišajte vrhove (nekoliko centimetara). Žuto lišće je znak da joj nedostaje hranjivih tvari, pa ju je potrebno prihraniti.

Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna