Autoglas
PREMIJERA: VOLKSWAGEN GV

Širi se ponuda VW Caddyja TGI s komprimiranim plinom
Objavljeno 26. srpnja, 2022.
Cijena CNG-a puno je niža od cijene benzina ili dizela, što je bitan faktor

Volkswagen gospodarska vozila proširuju ponudu modela Caddy atraktivnim varijantama koje se mogu međusobno kombinirati: dvije dodatne verzije su TGI s CNG pogonom i elegantno posebno izdanje ‘Dark Label‘. Opsežna ponuda benzinskih i dizelskih motora za Caddy dodatno je proširena u 35 centimetara dužem Maxiju dodatkom alternativnog pogonskog sustava: sada je dostupan i s CNG motorom (komprimirani prirodni plin).Sada 1,5-litreni pogonski sklop s turbopunjačem daje 96 kW /131 PS i osigurava dobre vozne performanse i nisku potrošnju energije u velikom Caddyju. Caddy Maxi TGI postiže, na primjer, energetsku oznaku A+, što ga čini jedinim takvim vozilom u proizvodnoj liniji. Caddy TGI može voziti na posebno financijski privlačan i ekološki prihvatljiv način koristeći Bio-CNG. Cijena CNG-a puno je niža od cijene benzina ili dizela. Kilogram CNG-a također daje oko 1,5 puta više energije od litre benzina – i 1,3 puta više od litre dizela. Da bi automobil pokretao tako jeftino kao s Bio-CNG-om, cijena dizela trebala bi biti približno 5,5 kuna po litri; a benzin bi morao biti samo 4,7 kn za litru.


Puno niže razine emisija od konvencionalnih motora s unutarnjim izgaranjem, sve do ugljično neutralnog motora, moguće su korištenjem Bio-CNG-a. CNG (komprimirani prirodni plin) moguće je dobiti iz domaće proizvodnje; biometan se može proizvesti, na primjer, iz slame ili mulja. U pet čeličnih spremnika u podvozju vozila stane 139 litara ili 21,1 kg stlačenog prirodnog plina.

Uz potrošnju od 4,3 kg CNG-a na sto kilometara ili, uz emisiju od 118 grama CO2 po jednom kilometru (kombinirani ciklus), moguće je prijeći više od 400 kilometara vožnje na CNG i oko dodatnih 120 kilometara s punim spremnikom benzina. Kako bi se to postiglo, Caddy Maxi TGI koristi najnoviji 1,5-litreni motor od 96 kW, koji je razvijen posebno za korištenje CNG-a. Novi Caddy TGI dostupan je u varijantama Cargo, Kombi, Caddy Life i Style, samo u izvedbi s dugim međuosovinskim razmakom. Tu je i posebno izdanje modela ‘Dark Label‘ s brojnim crnim elementima i premium interijerom.

Milan Bugarić

// PREMIJERA //
DAŠAK PREMIUMAU DARK LABELU
’Dark Label’ ima crne krovne nosače, polirane 17-inčne ‘Columbo’ aluminijske naplatke u crnoj boji i stilizirane naljepnice s nazivom modela. Poklopci bočnih retrovizora također su obojeni u crno, ručke na vratima su u boji karoserije, a vodilica kliznih vrata u crnoj boji. Panoramski stakleni krov i LED glavna svjetla uključeni su u popis opreme.

Najčitanije iz rubrike