Novosti
GRADOVI SIGURNI, PROBLEMI U MANJIM SREDINAMA

Hrvatske vode: Situacija s nestašicom vode nije alarmantna
Objavljeno 22. srpnja, 2022.

Vezani članci

SUŠA UVJETOVALA I NISKE RAZINE RIJEKA

Dunav je blizu rekordnog minusa, Karašica presušila

Situacija s nestašicom vode nije alarmantna, ali zahtijeva racionalno trošenje vode posvuda, mjere su proglašene u Istarskoj županiji, a poteškoće mogu imati i male sredine u unutrašnjosti Hrvatske koje se opskrbljuju vodom iz manjih izvora, doznaje se u petak u Hrvatskim vodama.

”Moguće poteškoće u opskrbi vodom, ako ova suša potraje, a nadamo se da će ipak relativno brzo pasti kiša, mogu imati male sredine u unutrašnjosti Hrvatske koje se opskrbljuju vodom iz manjih lokalnih izvora, s manjim utjecajnim slivnim površinama”, izjavio je za Hinu voditelj Sektora razvitka u Hrvatskim vodama Danko Biondić. U krškom području zbog suše je manji akumulativni kapacitet u podzemnim kavernama i pukotinama, a u peripanonskom ili panonskom području u tlu i u aluvijalnim naslagama.

Što se tiče velikih gradova, primjerice Zagreba, Biondić kaže kako nema nikakve opasnosti od nestašice vode, jer se Zagreb opskrbljuje podzemnom vodom iz zagrebačkog vodonosnika koji se prihranjuje vodom iz rijeke Save. Također, nikakvi problemi ne očekuju se ni u velikim gradovima na Jadranu, kao što su Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, jer se oni opskrbljuju vodom iz velikih izvora. Trenutačno su proglašene mjere štednje vode u Istarskoj županiji, no Biondić kaže kako neće biti problema u nesmetanom odvijanju turističke sezone jer proglašene mjere nisu oštre. Istra je, objašnjava, jedno od najranjivijih područja u Hrvatskoj kad je riječ o nestašici vode, jer su prirodni slivovi istarskih izvorišta za vodoopskrbu relativno mali i nemaju dovoljan akumulativni kapacitet kojim bi se viškovi vode iz visokovodnih razdoblja u ranijim mjesecima akumulirali u podzemlju i sada postupno istjecali. U Istri nema izvorišta s velikim utjecajnim slivnim površinama, ali istarski vodoopskrbni sustav zato ima ključni objekt - akumulaciju Butonigu iz koje se opskrbljuje vodom cijela zapadna obala Istre južno od Limskoga kanala, dakle područje Rovinja, Pule, a prema potrebi može i sjeverno, kaže Biondić. Mjere koje se u Istri provode smanjile su potrošnju vode za 13 do 14 posto, u akumulaciji Butoniga trenutačno je akumulirano dva milijuna prostornih metara vode te se ne očekuje alarmantna situacija.

Suša je, kaže Biondić, prirodna pojava koja bude intenzivnija svakih 10 do 15 godina, a zadnja intenzivna suša u Hrvatskoj bila je 2012. godine. Zbog suše se smanjuje izdašnost izvora baš u turističkim mjesecima kada je povećana potrošnja vode, pa Hrvatske vode i javni isporučitelji vodnih usluga diljem države poduzimaju brojne mjere za što efikasnije upravljanje vodama, ističe Biondić.

”Dakle, situacija nije alarmantna, a racionalna potrošnja vode je nužna, ne samo sada nego uvijek. Vodama treba upravljati racionalno, a javni isporučitelji vodnih usluga trebaju sanirati gubitke u vodoopskrbnim mrežama, trebaju se postupno graditi i dograđivati sustavi za akumuliranje vode, dakle akumulacijska jezera, i trebaju se sustavno provoditi radovi kojima se istražuju mogućnosti novih izvora za javnu vodoopskrbu”, kazao je Biondić. H
Suša bude intenzivnija svakih 10 do 15 godina, a zadnja intenzivna suša u Hrvatskoj bila je 2012.

Najčitanije iz rubrike