Novosti
SKROMNO I PONIŽAVAJUĆE

Uspješnom mladom sportašu na dar tek bon od 300 kuna?!
Objavljeno 14. srpnja, 2022.
Unatoč velikom rezanju vukovarskog proračuna prošlotjednim rebalansom - ovo je neprimjereno

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u posljednjih se tjedan dana dva puta našao na udaru kritika javnosti, a na društvenim je mrežama niz osuda njegova dva poteza.



Prvi je nastup na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, kada je odaslao upozorenje Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj da "jako povede računa o svojim prljavštinama, jer ako krene o tome iznositi informacije, ne zna gdje će im biti kraj". S obzirom na to da je ovakva reakcija uslijedila nakon podnošenja kaznenih prijava protiv direktora dva gradska poduzeća, nije čudno što je dio javnosti njegove riječi preveo u "vi ne kopajte po onom što mi radimo, pa neću ni ja po onome što radite vi". Ne zna se što je u toj priči nevjerojatnije - to što je Penava odlučio javno upozoravati i slati opomene policiji ili što, kao gradonačelnik, nije prijavio sve što je eventualno doznao o nečijim "prljavštinama". Upitno je i zašto je najavio tužbu protiv redakcije koja je objavila tekst o podizanju kaznenih prijava uz pojašnjenje kako mu je zasmetalo to što su uz tekst stavili njegovu fotografiju. U jednom je trenutku govorio kako su to gradske tvrtke u kojima on nije odgovorna osoba, a već nakon nekoliko minuta ustvrdio kako bi, da je posumnjao u ispravnost postupaka direktora, sam "povukao potez kao skupština tih društava, jer ima ovlasti smijeniti ih". Dakle, govoriti kako s gradskim tvrtkama nema ništa i da njegovoj fotografiji nije mjesto uz takav tekst je, najblaže rečeno, na granici istine.

No treba reći kako je pozitivno što se Penava na sjednici pojavio, za razliku od one u lipnju kada je predsjednik Vijeća izjavio kako je gradonačelnik odsutan zbog zdravstvenih problema. Bilo je to u 9 sati. Međutim, već u 11 sati Penava je došao na konferenciju za medije na veleučilištu. Ili mu se tako brzo zdravstveno stanje popravilo ili je za njegov nedolazak na Vijeće postojao neki drugi razlog.

Drugi slučaj kojim je Penava, možemo to bez pretjerivanja reći, navukao gnjev dijela javnosti zbio se u utorak kada je, nakon primanja u uredu gradonačelnika, trener Nikole Todorovića, člana Kluba dizača utega Vukovar, koji je pobijedio u Španjolskoj na Kupu Europske unije u konkurenciji natjecatelja do 17 godina, na Facebooku uz zahvalu za primanje napisao i "hvala na poklon-bonu od 300 kuna". Ne nedostaje nula, nije riječ o tri tisuće, već 300 kuna, i to u poklon-bonu.

Može Penava od jutra do sutra govoriti o štednji i rezanju troškova, nitko mu to u ovoj situaciji neće zamjeriti, ali to nikako ne može isprati gorčinu zbog poteza da je mladom čovjeku koji svoju domovinu s velikim uspjesima predstavlja u svjetskim okvirima Grad dao 300 kuna. Sramotno i ponižavajuće...

Dragana Korpoš
3

puta Todorović je pomicao granice državnih rekorda za kadete na nedavnom prvenstvu svijeta

ZA UGOSTITELJSKI OBJEKT 1,4 MILIJUNA
Onima koji će pitati što bi bilo primjereno učiniti odgovor je jednostavan. Grad je uspješnom mladom sportašu mogao osigurati stipendiju ili mu dati veću nagradu, kao primjerice nedavno izvrsnim studentima. Ovaj mladi čovjek predstavlja Vukovar i Hrvatsku i na međunarodnim se natjecanjima penje na najviše postolje, a mogao bi to činiti još godinama. Apsurdno je ulupati više od 1,4 milijuna u ugostiteljski objekt na šetnici uz Dunav, čime se vukovarski čelnici hvale, i govoriti kako se nema za vrhunskog sportaša. Kao da ih je u Vukovaru 500. Kamo sreće da jest.

Najčitanije iz rubrike