Dome slatki dome
SAVJET UZGOJ LJETNOG CVIJEĆA

Cvjetnice koje vole sunce u vrtu, ali i - na balkonu
Objavljeno 14. srpnja, 2022.
Sjenovito mjesto možemo ljeti odlično iskoristiti za sobne biljke, koje uživaju ako ih ljeti postavimo na otvoreno
Petunije raznih boja
Petunija cvjeta u različitim bojama, mora biti zaštićena od vjetra i izložena suncu. Cvjeta do rujna te ne voli jako sunce. Najbolje uspijeva u polusjeni i kada se redovito zalijeva. Redovito uklanjajte osušene latice.
 
Nježna verbena za cvjetnjake
Verbena je nježna grmolika biljka u ružičastoj, bijeloj, plavoj, crvenoj i ljubičastoj boji. Verbena je savršena za cvjetnjake, ali se izvrsno osjeća i u posudama na balkonima i terasama. Iznimno je popularna.
 
Prkos najbolje uspijeva na suncu
Prkos najbolje uspijeva na sunčanom mjestu u pjeskovitomu tlu. To je niska puzajuća biljka crvenkastih stabljika. Cvjeta cijelog ljeta. Cvjetovi mogu biti crveni, bijeli, ljubičasti, jednostruki ili puni, u sumrak se zatvaraju, a ujutro se ponovno otvaraju.
 
Ukrasnu koprivu redovito zalijevati
Ukrasna kopriva ima šareno lišće različitih kombinacija boja, voli biti na svjetlu, a zemlja mora biti vlažna, pa ju je za vrućih dana potrebno svakodnevno zalijevati. Podnosi jednako dobro sunce, kao i sjenu. Što je jače sunce na mjestu gdje se nalazi, listovi će joj biti svjetliji.
 
Odabir cvijeća prema položaju balkona
Uređenje balkona, terase ili vrta podrazumijeva i sadnju ukrasnog cvijeća. Bez njega okolica doma nije ni približno toliko lijepa. Za sunčane pozicije odabiremo biljke kojima za bogatu cvatnju treba puno sunca, kao što su razne pelargonije, petunije, gaura, mlječak, lantana, bidens, sunčane vodenice, dipladenije, verbena, tunbergije i razne margarete. Mnoge od njih privlače pčele i leptire. Sjenovito mjesto možemo ljeti odlično iskoristiti za sobne biljke, koje uživaju ako ih postavimo na otvoreno. Svatko može uspješno uzgojiti balkonsko ukrasno cvijeće. Jedini uvjet je da bude redovit u zalijevanju i da odabere one vrste koje su idealne za položaj balkona. Neke vrste, naime, vole više sunca, a neke preferiraju sjenu. Krenite od jednostavnijih vrsta, koje ne zahtijevaju previše truda i koje će uspjeti svakome.
 
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike