Dome slatki dome
DIZAJN

U vrtu se ljeti uživa i odmara
Objavljeno 14. srpnja, 2022.

Kada smo sagradili željeno mjesto za sjedenje, moramo pristupiti organizaciji prostora i na njemu i oko njega. Pretpostavimo da je okolni teren travnjak, u tom će slučaju naša terasa izgledati kao nešto u nekoj boji i nekog oblika, ali će to biti usamljeno u prostoru i stvarati dojam nedorečenosti i nedovršenosti. Stoga moramo prionuti na posao i kultivirati taj prostor.



U skladu


Posadit ćemo bilje složeno u lijepo osmišljene skupine u skladu s okolnim prostorom. Pri odabiru vrsta koje ćemo saditi moramo također dobro razmisliti što želimo i onda proučiti karakteristike odabranih biljaka. Kada smo ispunili sve te zahtjeve, možemo pristupiti sadnji. Jesmo li odabrali najbolje i je li naše rješenje sretno, vidjet ćemo sljedeće godine, a i u onima potom, kada posađeno bilje prvi put pokaže svoj pravi oblik i boje. Popraviti propuste i pogreške uvijek imate vremena. Konačno, na pogreškama se i uči. Vrt nije mjesto u kojem se samo kopa, sadi i gradi, nego se u vrtu mora i sjediti i uživati.

U svakom slučaju, kada smo odlučili izgraditi takvo mjesto, moramo dobro razmisliti o njegovoj veličini. Ona ovisi o tome kakve su naše životne navike, koliko je naše društvo s kojim ćemo dijeliti taj prostor, koje ćemo sve aktivnosti imati i, u vezi s tim, kakav ćemo namještaj rabiti i za koliko osoba. Ono što je zajedničko takvim mjestima jest pravilo da ona moraju biti prekrivena (popločena) nekim čvrstim materijalom. Danas je na tržištu zaista velik izbor pogodnih materijala za različite načine ugradbe. Kada smo odredili veličinu prostora, moramo razmisliti i o njegovu obliku.

Kombinacije


Hoće li to biti neki poznati geometrijski oblik ili ćemo pustiti da naše kreativne sposobnosti dođu do izražaja stvarajući nove kombinacije oblika, to prepuštamo sebi ili stručnjaku za dizajn vrta. Kada je teren u širokoj okolici i previše ravan, da bismo postigli mali kontrast i raznolikost, možemo podići popločeno mjesto na visinu dviju stepenica (računajte da jedna vrtna stepenica ne smije biti viša od 13 cm, a ni niža od 10 cm).
Jasminka Knežević
Šarenilo oblika
Ako prostor oblikujemo sami, bitno je ne pretjerati u šarenilu oblika i materijala. Za ovakva popločenja vrijede jednaka pravila kao i za staze i terase. Ako se prostor za sjedenje nalazi blizu kuće, moramo upotrijebiti materijale koji odgovaraju vidljivim materijalima od kojih je sagrađena kuća, ili, ako je taj teren udaljen, prilagodit ćemo materijale stazama u vrtu ili čak ogradi, ako je u blizini.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike