Zdravlje
NUTRICIONIZAM PRAVILA LJETNE PREHRANE

Ljeti se ne preporučuje opterećivati probavu
Objavljeno 11. srpnja, 2022.
Osnovno pravilo ljetne prehrane je jesti često male obroke sastavljene od svježih namirnica, uz djevičansko maslinovo ulje

Zlatna pravila higijene i obrade hrane, koja preporučuje hrvatsko Ministarstvo zdravstva u svako doba godine, dobra su prevencija različitih probavnih problema, koji ljeti nisu rijetkost. Odabirite čvrste namirnice, zdrave boje i mirisa, koje su čuvane u odgovarajućim uvjetima. Kupljene namirnice odmah pohranite u skladu s uputama na deklaraciji. Spriječite dodir sirovih namirnica i gotove, već pripremljene hrane, a radne površine koje se onečiste tijekom pranja i čišćenja namirnica treba odmah oprati.



Zamrzavanje


Zamrznute je namirnice potrebno brzo odmrznuti ili programima za odmrzavanje u pećnicama ili tako da temperatura površine ne prelazi 10 stupnjeva. Zamrzavati se smiju samo svježe, oprane i očišćene namirnice u što kraćem vremenu, i to na temperaturi od -18 Celzijevih stupnjeva. Odmrznutu hranu treba odmah skuhati i ne ponovno zamrzavati. Valja izbjegavati pripremu hrane previše "unaprijed" od konzumacije. Namirnice i hranu za konzumaciju treba pohraniti u hladnjaku na temperaturu nižu od 5 Celzijevih stupnjeva, a kod toplih obroka treba održavati temperaturu iznad 63 Celzijeva stupnja. Nakon nečistih radnji u pripremi hrane, obvezno je pranje ruku, posebno prije dodira s namirnicama koje neće biti toplinski obrađene. U vrijeme pripreme hrane sve površine i pribor treba držati čistima. Ne radite s hranom ako imate problema sa želucem i crijevima (povraćanje, proljev), nosom, ždrijelom, uhom i okom (upale, prehlade) te ozljede ili upalne procese kože.

- U ljetnim mjesecima voće i povrće vrlo su dragocjene namirnice jer sadrže visok udjel vode i važne elektrolite koje gubimo znojenjem. Pri odabiru voća i povrća valja se odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo tako osigurati različite fitokemikalije koje posjeduju mnogostruka korisna djelovanja u organizmu - savjetuje nutricionistica Darija Vranešić.

Osim voća i povrća, ne treba zaboraviti ni na izvore proteina i kalcija koje nalazimo u mliječnim proizvodima, a gdje prednost treba dati onima s manjim udjelom mliječnih masnoća. U našim trgovinama već postoji dobar izbor obranih mliječnih proizvoda smanjene masnoće, a pri kupnji sirova prednost treba dati svježem kravljem siru i mozarelli u odnosu prema fermentiranim sirovima s visokim udjelom masti. Dobar su izvor proteina i mahunarke, među kojima se ističe soja, kao vrlo dobro izbalansirana i visokovrijedna namirnica. Ljeti se baš ne preporučuje opterećivati probavni sustav teško probavljivim proteinima poput svinjetine, masnih sirova, salama, slanine i sličnih proizvoda, a kako je ovo godišnje doba najidealnije za roštilj, koji zna biti i te kako mastan, treba prednost dati ribi, peradi, teletini i nemasnoj junetini. Iako masnoću treba izbjegavati, to ne znači da je ljeti treba potpuno ignorirati (kao, uostalom, ni u ostalom dijelu godine) jer su masti potrebne zbog raznih funkcija organizma, primjerice apsorpcije vitamina topivih u mastima ili sinteze hormona. Najbolji je izbor, dakako, djevičansko maslinovo ulje, koje je korisno i kao vrlo snažan antioksidans te izvor vitamina E, a neizostavan je sastojak svake svježe pripremljene salate. Inače, baš tijekom redukcijskih dijeta i izrazito "nemasne" prehrane preporučuje se u organizam unositi dodatnu količinu vitamina preko različitih ljekarničkih pripravaka, bez obzira na činjenicu što ljetna prehrana obiluje svježim voćem i povrćem kao glavnim vitaminskim izvorima.

Dovoljno vode


Voda čini čak 60 posto našega organizma. Odgovarajuća hidratacija nije bitna samo u odabiru kozmetičkih proizvoda za sunčanje nego o tome treba voditi brigu i iznutra, a to se postiže pijenjem najmanje litre i pol vode dnevno, što ljeti može biti i više. Iako količina dnevnih potreba za vodom ovisi o tjelesnoj i vanjskoj temperaturi, stupnju aktivnosti, funkcionalnim gubitcima, metaboličkim potrebama i dobi, činjenica je da smo ljeti, jednostavno, nekako “žedniji”. Naime, porastom temperature okoline tijelo gubi vodu znojenjem u svrhu održanja tjelesne temperature, zbog čega je potrebno više unosa tekućine kako bi se nadoknadio gubitak vode u organizmu. Pijte vodu i izotonične napitke i prije nego što osjetite žeđ, osobito kada ste tjelesno aktivni. Izbjegavajte slatke i gazirane napitke.

Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike