Objavljeno 11. srpnja, 2022.
Osnovno pravilo ljetne prehrane je jesti često male obroke sastavljene od svježih namirnica, uz djevičansko maslinovo ulje
Zlatna pravila higijene i obrade hrane, koja preporučuje hrvatsko Ministarstvo zdravstva u svako doba godine, dobra su prevencija različitih probavnih problema, koji ljeti nisu rijetkost. Odabirite čvrste namirnice, zdrave boje i mirisa, koje su čuvane u odgovarajućim uvjetima. Kupljene namirnice odmah pohranite u skladu s uputama na deklaraciji. Spriječite dodir sirovih namirnica i gotove, već pripremljene hrane, a radne površine koje se onečiste tijekom pranja i čišćenja namirnica treba odmah oprati.
Zamrzavanje
Zamrznute je namirnice potrebno brzo odmrznuti ili programima za odmrzavanje u pećnicama ili tako da temperatura površine ne prelazi 10 stupnjeva. Zamrzavati se smiju samo svježe, oprane i očišćene namirnice u što kraćem vremenu, i to na temperaturi od -18 Celzijevih stupnjeva. Odmrznutu hranu treba odmah skuhati i ne ponovno zamrzavati. Valja izbjegavati pripremu hrane previše "unaprijed" od konzumacije. Namirnice i hranu za konzumaciju treba pohraniti u hladnjaku na temperaturu nižu od 5 Celzijevih stupnjeva, a kod toplih obroka treba održavati temperaturu iznad 63 Celzijeva stupnja. Nakon nečistih radnji u pripremi hrane, obvezno je pranje ruku, posebno prije dodira s namirnicama koje neće biti toplinski obrađene. U vrijeme pripreme hrane sve površine i pribor treba držati čistima. Ne radite s hranom ako imate problema sa želucem i crijevima (povraćanje, proljev), nosom, ždrijelom, uhom i okom (upale, prehlade) te ozljede ili upalne procese kože.
- U ljetnim mjesecima voće i povrće vrlo su dragocjene namirnice jer sadrže visok udjel vode i važne elektrolite koje gubimo znojenjem. Pri odabiru voća i povrća valja se odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo tako osigurati različite fitokemikalije koje posjeduju mnogostruka korisna djelovanja u organizmu - savjetuje nutricionistica Darija Vranešić.
Osim voća i povrća, ne treba zaboraviti ni na izvore proteina i kalcija koje nalazimo u mliječnim proizvodima, a gdje prednost treba dati onima s manjim udjelom mliječnih masnoća. U našim trgovinama već postoji dobar izbor obranih mliječnih proizvoda smanjene masnoće, a pri kupnji sirova prednost treba dati svježem kravljem siru i mozarelli u odnosu prema fermentiranim sirovima s visokim udjelom masti. Dobar su izvor proteina i mahunarke, među kojima se ističe soja, kao vrlo dobro izbalansirana i visokovrijedna namirnica. Ljeti se baš ne preporučuje opterećivati probavni sustav teško probavljivim proteinima poput svinjetine, masnih sirova, salama, slanine i sličnih proizvoda, a kako je ovo godišnje doba najidealnije za roštilj, koji zna biti i te kako mastan, treba prednost dati ribi, peradi, teletini i nemasnoj junetini. Iako masnoću treba izbjegavati, to ne znači da je ljeti treba potpuno ignorirati (kao, uostalom, ni u ostalom dijelu godine) jer su masti potrebne zbog raznih funkcija organizma, primjerice apsorpcije vitamina topivih u mastima ili sinteze hormona. Najbolji je izbor, dakako, djevičansko maslinovo ulje, koje je korisno i kao vrlo snažan antioksidans te izvor vitamina E, a neizostavan je sastojak svake svježe pripremljene salate. Inače, baš tijekom redukcijskih dijeta i izrazito "nemasne" prehrane preporučuje se u organizam unositi dodatnu količinu vitamina preko različitih ljekarničkih pripravaka, bez obzira na činjenicu što ljetna prehrana obiluje svježim voćem i povrćem kao glavnim vitaminskim izvorima.
Dovoljno vode
Voda čini čak 60 posto našega organizma. Odgovarajuća hidratacija nije bitna samo u odabiru kozmetičkih proizvoda za sunčanje nego o tome treba voditi brigu i iznutra, a to se postiže pijenjem najmanje litre i pol vode dnevno, što ljeti može biti i više. Iako količina dnevnih potreba za vodom ovisi o tjelesnoj i vanjskoj temperaturi, stupnju aktivnosti, funkcionalnim gubitcima, metaboličkim potrebama i dobi, činjenica je da smo ljeti, jednostavno, nekako “žedniji”. Naime, porastom temperature okoline tijelo gubi vodu znojenjem u svrhu održanja tjelesne temperature, zbog čega je potrebno više unosa tekućine kako bi se nadoknadio gubitak vode u organizmu. Pijte vodu i izotonične napitke i prije nego što osjetite žeđ, osobito kada ste tjelesno aktivni. Izbjegavajte slatke i gazirane napitke.
Jasminka Knežević