Osijek
NEMOGUĆA MISIJA NA GLAVNOJ TRŽNICI

Dok jedni traže da se upale klime i napravi propuh, drugima to smeta
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Rashladne vitrine u zatvorenom dijelu tržnice hlade robu, a zagrijavaju zrak

Toplinski val koji je posljednjeg tjedna lipnja i početkom srpnja pogodio Osijek i cijelu Hrvatsku otežao je svima normalno funkcioniranje, a posebno onima koji rade na otvorenome, izloženi visokim temperaturama zraka. No nije lako ni onima koji svoje obveze odrađuju u zatvorenom u kojemu nema rashladnih uređaja ili su još zbog prirode posla prisiljeni cijelo radno vrijeme prestajati.



Nije lako


Glasu Slavonije ovih se dana obratila nekolicina nezadovoljnih zakupnika u zatvorenom dijelu glavne tržnice na Gajevu trgu prozivajući Upravu Tržnice Osijek da u vrijeme nesnosnih vrućina ne želi upaliti postojeće klimatizacijske uređaje i ventilatore te da stalno stoje zatvorene rolete na krovnim prozorima. Kažu kako su tražili od djelatnika Tržnice da im bar u ovo vrijeme kada vrućine mogu ugroziti i zdravlje osiguraju uvjete za normalan rad, “jer je zbog ustajalog zraka osjećaj topline još veći i nemoguće je normalno raditi”.

- Nije lako ni kupcima u zatvorenom dijelu tržnice iako ondje provode puno manje vremena nego mi. Ako već Uprava zbog skupe struje ne želi upaliti klime, da bar neko vrijeme otvore prozore na vrhu zgrade koji služe za prozračivanje i osvjetljavanje - žali se jedna prodavačica i spekulira o razlozima zašto klimatizacijski uređaji nisu upaljeni.

Na naš upit iz Uprave gradske tvrtke Tržnica Osijek d.o.o. kažu kako se u zatvorenom prostoru tržnice, gdje se nalaze prodajni prostori mesnica, pekarnica, vitrina za sir i ostale lako kvarljive proizvode, sustav hlađenja održava preko klimatizacijskih uređaja postavljenih na stropu te zračnih zavjesa na svim ulazima/izlazima iz zgrade.

- Sustav je hlađenja automatski, uz stalan nadzor rada naših radnika na održavanju. Uz to se, prema potrebi, otvaraju i prozori na obodu zgrade. Prije uključivanja klima, u ranim jutarnjim satima, otvaraju se svi ulazi radi prozračivanja i dovođenja svježeg zraka u prostor. Podsjećamo da osim vanjske temperature na unutarnju utječe i rad rashladnih vitrina, koje hlade robu, ali istovremeno zagrijavaju zrak. Unutarnja se temperatura održava na razini propisanoj Pravilnikom o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima, koji se odnose na prodajne objekte, opremu i sredstva u prodajnim objektima, i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica - potanko objašnjavaju iz Tržnice Osijek. Također navode kako je u istom prostoru zimi osigurano zagrijavanje preko Gradske toplane uz vlastitu podstanicu, sukladno s propisima.

Toplinski val otežava, međutim, život i rad kupcima i trgovcima i na otvorenom dijelu glavne tržnice iako mnogi priznaju kako je ondje ipak lakše s obzirom na to da na otvorenom ipak bolje cirkulira zrak. No u vrijeme špica na tržnici, a posebice subotom, gužva i ondje usijava atmosferu.

Kako svima udovoljiti


Iz Tržnice navode kako su ispod nadstrešnice na vanjskom dijelu tržnice, osim ranijeg bojenja dijela pokrovnih ploča radi zaštite od sunca, postavljeni ventilatori, na kojima se morao obaviti servis te su stavljeni u funkciju početkom ovog tjedna.

- Također, zbog dotrajalosti ploča na nadstrešnici, ove se godine otvaranje “roleta” između nadstrešnice i poslovne zgrade nije moglo obaviti na uobičajen način, ali smo i to uspjeli obaviti početkom ovog tjedna - kažu u Tržnici.

Ističu i paradoks s kojim se susreću.

- Dok se dio zakupnika žali na ekstremno visoke temperature u zatvorenoj tržnici, imamo zakupnike kojima smeta propuh nakon otvaranja prozora, prehladan zrak iz klimatizacijskih uređaja i zračnih zavjesa te postavljaju zahtjeve suprotne onima koje su zakupnici, koji su se obratili Glasu Slavonije, naveli. Doista je teško udovoljiti svima, a uz to pridržavati se propisa - poručuju iz Tržnice.

Tržnica Osijek d.o.o. odbacila je tvrdnje zakupnika da zbog “skupe struje ne žele upaliti klimu”, jer do kraja lipnja primjenjivala se “stara cijena” električne energije, sukladno ugovoru sklopljenom u postupku javne nabave.

- Povećanje cijene električne energije i grijanja, i to višestruko, tek će uslijediti, ali ni to, ni u kojem slučaju, neće biti razlog ili opravdanje za smanjenje razine kvalitete usluga našim korisnicima - naglašavaju.

Godišnja cijena grijanja samo lokacije tržnice Gornji grad iznosi oko 350.000 kuna, a približan je trošak i za hlađenje i rasvjetu u istom prostoru, zaključuju iz Tržnice.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike