Svijet
INVAZIJA IDE DALJE, CILJEVI MOSKVE BEZ PROMJENA

Putin zapovjedio nastavak vojne operacije u Ukrajini
Objavljeno 4. srpnja, 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio svojoj vojsci da nastavi ofenzivu na istoku Ukrajine nakon što je u cijelosti osvojila regiju Luhansk. Ruske snage "moraju nastaviti svoje misije prema već odobrenim planovima", rekao je Putin tijekom televizijskog razgovora s ministrom obrane Sergejom Šojguom. "Nadam se da će se u njihovim sektorima sve odviti kao što je to bilo u Luhansku", rekao je.



Te izjave dolaze dan nakon što se ukrajinska vojska povukla iz strateški važnog grada Lisičanska, čime su Rusi i proruski separatisti potpuno osvojili Luhansk. Luhansk i susjedni Doneck zajedno čine rudom bogatu regiju Donbas, koja je cilj Moskve. Šojgu je rekao kako su ruske snage u procesu "razminiranja Lisičanska".

Osvajanje Lisičanska, koji je sa susjednim gradom Sjeverodoneckom činio strateški važnu os, ruskim snagama omogućava lakši proboj prema zapadu, prema Slovjansku i Kramatorsku, dvama najvećim gradovima u Donbasu koja su i dalje pod kontrolom Kijeva. Proruski separatistički dužnosnik Vitalij Kiseljev u ponedjeljak je rekao da ruske snage iz dva smjera napreduju prema Siversku, mjestu na putu prema Kramatorsku i Slovjansku.

Da je Slovjansk sljedeći cilj ruske vojske, ustvrdio je i ukrajinski glavni stožer. "Rusi pokušavaju uspostaviti kontrolu nad selima Bohorodične, Dolina i Mazanivka, u smjeru Slovjanska", naveo je glavni stožer Ukrajine u svom dnevnom priopćenju. Ruske snage pokušavale su potisnuti ukrajinske snage na novu obrambenu liniju između gradova Siversk, Soledar i Bakhmut, navodi se u priopćenju. Ta tri grada udaljena su 40-ak kilometara istočno od urbanog područja Slovjansk-Kramatorsk, posljednjeg ukrajinskog vojnog uporišta u Donbasu.

Ukrajinska zastava ponovno je podignuta na Zmijskom otoku u Crnom moru, priopćila je ukrajinska vojska, nakon što su se ruske snage povukle s tog strateškog položaja prošlog tjedna. Neki analitičari kažu da bi rusko povlačenje sa Zmijskog otoka moglo ublažiti rusku blokadu ukrajinskih luka. Strani diplomat sa sjedištem u Kijevu rekao je Reutersu da to još uvijek nije dovoljno za siguran tranzit ukrajinskog žita. "Postoji potreba za razminiranjem, a Rusija još uvijek ima sposobnosti (vojna plovila, obalne obrambene sustave i zračnu nadmoć) koje će joj omogućiti da zapriječi plovne putove", rekao je diplomat. Kako bi deblokirala svoje luke i nastavila izvoziti ​​žito, Ukrajina bi trebala potporu saveznika i da Turska odigra ključnu ulogu, dodao je diplomat. H/D.Pav.
Analitičari: Rusko povlačenje sa Zmijskog otoka moglo bi ublažiti rusku blokadu ukrajinskih luka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike