Regija
SMOTRA ZATVORENA UZ IZBOR NAJLJEPŠEG RUHA

Vezovske lente u Beketince, Prnjavor i Donje Andrijevce
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Najruho je djevojke I. Marinović, snaše M. Vučković i momka F. Seletkovića
ĐAKOVO - Bila je to najljepša "točka na i" 56. Đakovačkih vezova, u čijih je 17 dana trajanja održano više od 50 različitih programa, kojima je jedna potka – tradicijska kultura Slavonije i Baranje, Hrvatske uopće i gostujućih zemalja, a koji su svečano zatvoreni u nedjelju navečer tradicionalnim izborom najbolje nošenog narodnog ruha u djevojaka, snaša i momaka.

Na ljetnoj pozornici Strossmayerova parka, u okviru programa "Slavonijo, zemljo plemenita", održan je izbor, kako to publika voli reći, vezovskih ljepotica, a kojima su se u izboru najljepših nošnji prije niza godina pridružili i momci. Vrelinu prve srpanjske nedjelje zamijenila je ugodna večer pod krošnjama Strossmayerova parka kada je, uz glazbeni program i voditeljsku riječ Cecilije Rudić i Mate Ručevića, počela revija ljepote. Za izbor se ove godine prijavilo 18 djevojaka, snaša i momaka iz tri slavonske županije – Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske. Za vezovske se lente ove godine borilo osam snaša, šest djevojaka i četiri momka. Na njima neprocjenjivo bogatstvo u narodnom ruhu, vezu, svakom detalju, od glave do pete. Nošnje su njihovo vlasništvo, obiteljsko nasljeđe, posuđene…, a potječu s kraja 19. i prve polovine 20. stoljeća.

Prosudbena komisija u sastavu kustosica etnologije Muzeja Đakovštine Ivana Dević (predsjednica) te članovi Zvonimir Toldi, Marija Raguž, Martina Kelava i Marija Gačić, svi etnolozi, izabrala je najljepše, najvrednije narodno ruho u sve tri kategorije. Među djevojkama najljepšu nošnju imala je Ivana Marinović iz Beketinaca, prva pratilja je Iva Čikanović iz Bogdanovaca, a druga pratilja je Marija Rubilović iz Sibinja. Ivana Marinović za tu je prigodu odjenula posuđenu nošnju iz 1918. godine. Krenula je na kirbaj u rubini pulijanki. Najljepša snaša je Mirta Vučković iz Zagreba, a na vezovskom se izboru pojavila u nošnji iz Prnjavora pokraj Donjih Andrijevaca. Prva pratilja među snašama je Tina Grgić iz Bebrine, a druga pratilja Martina Galović iz Satnice Đakovačke. Najljepša snaša odjenula je bilim zlatom vezenu nošnju rađenu 30-ih godina prošlog stoljeća - spremila se za crkveni god u Prnjavoru.

Među momcima najljepšu nošnju odjenuo je Filip Seletković iz Donjih Andrijevaca. Krenuo je đevojki kupiti prsten, pa se obukao da bude lijep u gradu. Nošnja – spljetane gaće i rubina, s kraja je 19. stoljeća, a vlasništvo je obitelji. Drugi je Mario Šimić iz Dubovika pokraj Podcrkavlja, a treći Luka Dorić iz Budrovaca.

Najljepšim djevojkama, snašama i momcima novčane nagrade, medalje i priznanja uručio je gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 56. Đakovačkih vezova Marin Mandarić, proglasivši 56. Đakovačke vezove zatvorenima te zahvalivši svima koji su sudjelovali u njihovoj uspješnoj realizaciji. U glazbenom dijelu programa, koji je i ove godine pratila brojna publika, uz pratnju Tamburaškog orkestra Općine Semeljci, nastupili su Stjepan Jeršek Štef, Cecilija Rudić, Darko i Damir Ergotić, Muška pjevačka skupina "Bećarine" i Ženska pjevačka skupina "Đakovčanke".

Na 56. Vezovima zemlja partner bila je Ukrajina, a u središnjem programu, nedjeljnom svečanom mimohodu, bilo je 2000 sudionika iz 43 folklorne skupine iz Hrvatske, Ukrajine, SAD-a, Bugarske, Slovenije, Srbije i BiH, svatovske zaprege, jahači i drugi. Pokrovitelji su bili Hrvatski sabor i Vlada RH.

Suzana Župan
Za izbor najljepše nošnje ove se godine prijavilo 18 djevojaka, snaša i momaka iz tri slavonske županije

Možda ste propustili...

NAŠIČKI VATROGASCI DOBILI PRIZNANJA

Diploma i Gajskom

OSAMDESET GODINA OD KRVAVOG SLATINSKOG USKRSA

Novi Spomenar hrvatskim žrtvama proširen je imenima još 751 žrtve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana