Mozaik
DUGOMETRAŽNI PRVIJENAC ANDRIJE MARDEŠIĆA I DAVIDA KAPCA

Karlovy Vary: Održana je svjetska premijera novog hrvatskog trilera - “Stric”
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Triler "Stric", dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, premijerno je prikazan na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima uz sjajne reakcije publike i struke. Premijeri su nazočili glumci Miki Manojlović, Goran Bogdan i Roko Sikavica, redatelj Andrija Mardešić, producent Ivan Kelava, direktor fotografije Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović i drugi članovi ekipe filma te veleposlanica RH u Češkoj Ljiljana Pancirov te pomoćnica ravnatelja HAVC-a Maja Vukić.

Punokrvni triler mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske svjetsku je premijeru imao u sklopu novog natjecateljskog programa Proxima, koji sveukupno ima 12 naslova iz cijeloga svijeta. Program Proxima posvećen je uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji u kojemu se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora.

- Nismo do kraja znali što očekivati jer je ovo prvo izdanje Proxime, novog programa festivala u Karlovim Varima u okviru kojeg je "Stric" prikazan. Prezadovoljni smo tretmanom filma i reakcijama. Lijepo je bilo vidjeti koliko je Miki Manojlović voljen i poštivan u Češkoj. Nadam se da će se ove pozitivne vibracije oko filma preliti na sve što "Strica" čeka dalje - premijeru u Puli i kinodistribuciju potkraj godine u kinima - kazao je nakon premijere producent Ivan Kelava.

- Nakon sedam godina napokon smo našeg stričeka doveli u kino! Lijepo je vidjeti dupkom punu dvoranu i gledati reakcije ljudi. Česi su jako zahvalna publika koja još uvijek voli i štuje film do te razine da traže autograme po cesti i općenito je atmosfera festivala opuštena i navijačka - izjavio je redatelj Andrija Mardešić.

Radnja filma odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 80-ih. Obitelj - majka, otac i sin - sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak - purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojemu se godišnje prikaže više od 200 novih filmskih naslova. Festival zatvara premijera filma Georgea Millera “Three Thousand Years of Longing” te dodjela nagrada Beniciju del Toru i Geoffreyju Rushu. T.K.
Punokrvni je to triler mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike