Zdravlje
CELIJAKIJA

Intolerancija na protein iz pšenice
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Celijakija, ili intolerancija na gluten, protein iz pšenice, ječma i raži, može prouzročiti niz neugodnih simptoma, a nepostavljanje dijagnoze može trajno oštetiti zdravlje. Hrana tako postaje otrov i oštećuje sluznicu tankog crijeva, zbog čega organizam ne može apsorbirati dovoljno hrane, što izaziva upale. Najveći je problem što je gluten sastavni dio više od polovine industrijski proizvedenih prehrambenih proizvoda. Podmukla bolest oštećuje sluznicu tankog crijeva i prouzročuje upale živčanog sustava, što izaziva glavobolje, hormonske promjene i promjene raspoloženja. Najčešći su probavni problemi kao napuhanost, zatvor, proljev i vjetrovi, naročito u djece.



Osim što utječe na probavu, gluten utječe i na psihu. Povezuje se s promjenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom. Celijakiju prati bol u zglobovima, a izaziva je upala koja nastaje zbog loše apsorpcije hrane u organizam. Natečeni i bolni prsti te koljena mogu upućivati na intoleranciju na gluten, a ti se simptomi najčešće povlače uvođenjem bezglutenske prehrane. Pureću kožu, ili keratosis pilaris, najčešće prouzročuje manjak masnih kiselina i vitamina A. Tijelo ih ne može pravilno apsorbirati zbog oštećenja koje je tijekom vremena izazvala celijakija. Kao posljedica intolerancije na gluten javlja se kronični umor, pa i pad energije, osobito nakon jedenja. Moguće su i migrene, što dokazuju i snimke mozga oboljelih od celijakije. Na snimkama se vidi upala u živčanom sustavu, koja je najvjerojatnije uzrok nepodnošljivih glavobolja. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u tijelu.J.Kn.
Možda ste propustili...

HLADNJAK, LEDENICA I ORMAR MOGU POSTATI SVE ŠTO ŽELIMO U POGLEDU KVALITETNE PREHRANE

Odmrznuta hrana ima više mikroorganizama pa se ne smije ponovno zamrznuti, jer se može pokvariti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana