Zdravlje
SAVJET KADA STE VANI

Kremu za zaštitu od sunca treba nanositi svaka dva do tri sata
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
SPF označava koliko dugo možete ostati na suncu bez opasnosti od opeklina

Sunce je blagotvorno za zdravlje, ali prekomjerno izlaganje suncu ubrzava starenje kože i povećava rizik od karcinoma kože. Ljeto je i sunce grije sve jače. Bez obzira na to jesmo li na plaži ili još na poslu, koji se odvija na otvorenom, treba zaštititi kožu od negativnog utjecaja sunčanih zraka. Opekline od sunca mogu biti velik zdravstveni problem, pa ih je bolje spriječiti nego liječiti, podsjećaju dermatolozi.



Da vam koža ne bi pocrvenjela, na nju bi trebalo nanijeti dovoljnu količinu kreme ili losiona za zaštitu od sunca. Dobro je namazati cijelo tijelo, no zapravo sve ovisi o tomu koliko odjeće nosite na sebi. "Ako ste na plaži i na sebi imate samo kupaći kostim, koristite i više od šest žličica kreme, savjetuju dermatolozi. Krema se nanosi pola sata prije izlaganja sunčanim zrakama da bi je koža dobro upila.

Mnogi ne nanose dobro kremu za zaštitu od sunčanih zraka pa ne dobiju ni polovinu zaštite od sunca iz losiona i krema. Teoretski je posve dovoljno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom 15, no u stvarnosti je potrebno upotrijebiti onu sa zaštitnim faktorom od čak 30 ili 50 da biste uistinu dobro zaštitili kožu. Poput svih ostalih proizvoda, kreme i sredstva za zaštitu od sunca sadrže konzervanse. Svakako se pridržavajte uputa na pakiranju. Nije potrebno kreme i losione čuvati u hladnjaku, posve je dovoljno držati ih na suhome i hladnom mjestu, u skladu s uputom proizvođača. Kada ste vani i kada ste izloženi sunčanim zrakama, kremu biste trebali nanositi svaka dva do tri sata. No ako ulazite u more da biste se rashladili, namažite se kremom poslije kupanja jer se čak i vodootporna sredstva skidaju s kože. Preporučuje se boravak u hladovini u razdoblju između 10 i 16 sati te konzumiranje dosta vode. Ako ipak izgorite, kožu tretirajte poput svih ostalih opeklina.

Sunčevo zračenje na Zemlju stiže u obliku UVA i UVB zraka. Opekline izazivaju UVB zrake, a istraživanja pokazuju da one mogu rezultirati nekim oblicima raka kože. Sun protection factor (SPF) mjera je koja označava koliko dugo možete ostati na suncu bez opasnosti od opeklina u odnosu prema okolnostima bez zaštite. Primjerice, ako opekline bez zaštite obično dobijete za 10 minuta, SPF 30 će vam teoretski omogućiti da na suncu ostanete i do 300 minuta bez opeklina, osobito ako ste izloženi jakim sunčanim zrakama.

No u posljednje vrijeme sve veći broj stručnjaka upozorava na to da je paranoja od sunčanih zraka jednako štetna jer sve veći broj ljudi pati od nedostatka vitamina D, koji je od vitalnog značenja za zdravlje kostiju i zubi.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa